Marko ZupanMarko Zupan

Parolin in Kerry o Bližnjem vzhodu in zaporu Guantanamo

Papež in Sveti sedež | 15.12.2014, 14:14 Marta Jerebič

Vatikanski državni tajnik, kardinal Pietro Parolin je dopoldne sprejel ameriškega državnega sekretarja Johna Kerryja. Pogovarjala sta se o razmerah na Bližnjem vzhodu, predvsem prizadevanju ZDA za zmanjšanje napetosti in nasilja, ter prizadevanju za obnovitev pogajanj med Izraelci in Palestinci. Govorila sta tudi o zaporu Guantanamo na Kubi.

Kerry je ob tem izrazil željo, da bi Sveti sedež sodeloval pri iskanju primernih humanitarnih rešitev za trenutne zapornike.

Vatikan tu ni dal nobenih pojasnil o tem predlogu, verjetno pa Washington upa, da bi Sveti sedež s svojo široko diplomatsko mrežo prebudil občutljivost za to vprašanje v drugih državah, da bi sprejele domnevne teroriste v svojih zaporniških strukturah. V taborišču ostaja še 136 jetnikov, večino pa zadržujejo brez obtožnice ali jih čaka sojenje.

Srečanje med Parolinom in Kerryjem je trajalo eno uro, to pa je bilo premalo, da bi obe delegaciji obravnavali še druge tematike, ki so jih le bežno omenili, na primer razmere v Ukrajini in epidemijo ebole.

Papež in Sveti sedež
Papež na srečanju z mladimi v Benetkah (photo: Vatican Media) Papež na srečanju z mladimi v Benetkah (photo: Vatican Media)

Papež v Benetkah

Papež Frančišek se je dopoldne mudil v Benetkah. V mestu na vodi se je mudil približno 5 ur, v tem času pa obiskal ženski zapor, nagovoril umetnike na beneškem bienalu in se srečal z mladimi, ...

Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: ) Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: )

Živela sem z romantičnim narcisom

Vse, kar si je Petra Strelec želela, je bila ljubezen, spoštovanje, nežnost in varnost. Vse tisto torej, kar ji je manjkalo v zgodnjem otroštvu, je iskala v moškem. Tega ni našla. V času ...

Mihaela Terkov (photo: Maja Morela) Mihaela Terkov (photo: Maja Morela)

In kako diši ljubezen ...

S tokratno gostjo, profesorico biologije na Gimnaziji in veterinarski šoli v Ljubljani, Mihaelo Terkov smo se pogovarjali o pomenu sočutja do starejših. Kot prostovoljka pri Hospicu se je odločila ...