Marjan BuničMarjan Bunič
Jakob ČukJakob Čuk
Andrej ŠinkoAndrej Šinko
Papež med včerajšnjo sveto mašo (foto: Radio Vatikan)
Papež med včerajšnjo sveto mašo

Papež Latinsko Ameriko povabil k ljubezni do obrobnih

Svet | 13.12.2014, 13:56 Marjana Debevec

V Baziliki sv. Petra je sinoči vladalo praznično ozračje. Papež Frančišek je namreč vodil slovesno somaševanje ob prazniku Guadalupske Matere Božje, ki je zavetnica Latinske Amerike. Papež je v svojem nagovoru prosil, da bi prihodnost te celine oblikovali za uboge in trpeče.

Guadalupska Mati Božja je zavetnica Latinske Amerike in Filipinov. Mnogi se nanjo obračajo predvsem v težkih trenutkih. Včeraj je Marija povezala na milijone vernikov po vsej Latinski Ameriki, pa tudi v baziliki sv. Petra. Slednjo so preplavile barve različnih zastav omenjene celine, slovesno sveto mašo pa so obogatile skladbe Mise Criolle, ki jo je napisal argentinski skladatelj Ariel Ramirez.

Papež Frančišek je v svojem nagovoru spomnil na mnoga neskladja Latinske Amerike: „Čutim spodbudo prositi, da bi bila Latinska Amerika za uboge in trpeče, za ponižne, za tiste, ki so lačni in žejni pravičnosti, za usmiljene, za čiste srca, za tiste, ki delajo za mir, za preganjane zaradi Kristusa, kajti njihovo bo Nebeško kraljestvo“, je poudaril papež Frančišek.

Znova je spregovoril tudi o kulturi odpada, ki ljudi uporabi in potem zavrže vse, ki jih ne potrebuje več. Po njegovih besedah je Latinska Amerika celina upanja, ki naj bi prinesla nove modele razvoja. Ti bodo povezali krščansko tradicijo in civilni razvoj; pravičnost in enakost s spravo; znanstveni in tehnološki razvoj s človeško modrostjo. To upanje pa je njegovih besedah mogoče gojiti le z veliko količino resnice in ljubezni, ki sta temelj vseh resničnosti in pobudnici pristnega novega življenja.

Odtis Božje Matere Marije je trden v narodih Latinske Amerike, je poudaril papež. Zaradi njenega posredovanja je krščanska vera postala najdragocenejši zaklad duše ameriških narodov, kateri dragoceni biser je Jezus Kristus, je še dejal Frančišek.

Svet, Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Papež na srečanju z mladimi v Benetkah (photo: Vatican Media) Papež na srečanju z mladimi v Benetkah (photo: Vatican Media)

Papež v Benetkah

Papež Frančišek se je dopoldne mudil v Benetkah. V mestu na vodi se je mudil približno 5 ur, v tem času pa obiskal ženski zapor, nagovoril umetnike na beneškem bienalu in se srečal z mladimi, ...

Mihaela Terkov (photo: Maja Morela) Mihaela Terkov (photo: Maja Morela)

In kako diši ljubezen ...

S tokratno gostjo, profesorico biologije na Gimnaziji in veterinarski šoli v Ljubljani, Mihaelo Terkov smo se pogovarjali o pomenu sočutja do starejših. Kot prostovoljka pri Hospicu se je odločila ...

Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: ) Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: )

Živela sem z romantičnim narcisom

Vse, kar si je Petra Strelec želela, je bila ljubezen, spoštovanje, nežnost in varnost. Vse tisto torej, kar ji je manjkalo v zgodnjem otroštvu, je iskala v moškem. Tega ni našla. V času ...