Marjan BuničMarjan Bunič
Jakob ČukJakob Čuk

Ustavno sodišče Janšo za zdaj izpustilo na prostost

| 12.12.2014, 13:17 Rok Mihevc

Ustavno sodišče je soglasno ugodilo predlogu predsednika SDS Janeza Janše, naj do končne odločitve začasno zadrži izvršitev sodbe v zadevi Patria, so sporočili z ustavnega sodišča. Janša lahko tako najmanj do končne odločitve sodišča odide iz zapora na Dobu, kjer je bil zaprt od 20. junija letos.

Janša lahko po pojasnilih sodišča zapor zapusti takoj, ko Zavod za prestajanje kazni zapora Dob prejme sklep ustavnega ustavnega sodišča. Na Upravi RS za izvrševanje kazenskih sankcij so za STA povedali, da omenjeni zavod uradnega sklepa še ni prejel

Kot so sporočili z ustavnega sodišča, so se morali ustavni sodniki pri presoji ukvarjati z vprašanjem, ali bi z nadaljnjim izvrševanjem sodbe lahko nastale težko popravljive škodljive posledice. Pri tem je ustavno sodišče pri začasnem zadržanju upoštevalo, da je pritožnik podal resne očitke o kršitvi načela zakonitosti v kazenskem pravu. "Če bi se ta očitek izkazal za utemeljen, take kršitve ne bi bilo mogoče odpraviti v ponovnem sojenju, temveč bi to pomenilo, da se pritožnik oprosti obtožbe," so zapisali.

Janša se je na ustavno sodišče v zadevi Patria pritožil 27. novembra, v pritožbi pa je njegov odvetnik Franci Matoz tudi predlagal, naj sodišče do končne odločitve začasno zadrži izvršitev sodbe v zadevi Patri. Omenjenemu predlogu je sodišče danes ugodilo, medtem ko mora o pritožbi vsebinsko še odločati. O zadevi sicer ustavno sodišče odloča absolutno prednostno.

Če bo ustavno sodišče pravnomočno sodbo razveljavilo, bo Janša na prostosti ostal, v nasprotnem primeru pa se bo moral vrniti v zapor.

 

Sprejem ustavne pritožbe in zadržanje izvrševanja pravnomočne sodbe

Številka: Up-879/14-11

Datum: 11. 12. 2014

SKLEP

Ustavno sodišče je v postopku za preizkus ustavne pritožbe Ivana Janeza Janše, Velenje, ki ga zastopa Odvetniška družba Matoz, o. p., d. o. o., Koper, na seji 11. decembra 2014

sklenilo:

1. Ustavna pritožba zoper sodbo Vrhovnega sodišča št. I Ips 2457/2010 z dne 1. 10. 2014 v zvezi s sodbo Višjega sodišča v Ljubljani št. II Kp 2457/2010 z dne 21. 3. 2014 in s sodbo Okrajnega sodišča v Ljubljani št. II K 2457/2010 z dne 5. 6. 2013 se sprejme v obravnavo.

2. Do končne odločitve Ustavnega sodišča se zadrži izvršitev sodbe Okrajnega sodišča v Ljubljani št. II K 2457/2010 z dne 5. 6. 2013 v zvezi s sodbo Višjega sodišča v Ljubljani št. II Kp 2457/2010 z dne 21. 3. 2014 in s sodbo Vrhovnega sodišča št. I Ips 2457/2010 z dne 1. 10. 2014, kolikor se nanaša na Ivana Janeza Janšo.

3. Zadržanje izvrševanja pravnomočne sodbe iz prejšnje točke začne učinkovati z vročitvijo tega sklepa Zavodu za prestajanje kazni zapora Dob.

Gostiteljica razstave v Bruslju je bila Romana Tomc (photo: Daina Le Lardic) Gostiteljica razstave v Bruslju je bila Romana Tomc (photo: Daina Le Lardic)

Bruseljski odmevi na brezno pod Macesnovo gorico

Razstava 3450 umorjenih – Jama pod Macesnovo gorico – slovenski Katin, ki je do 10. maja na ogled v Zavodu sv. Stanislava, je v angleški verziji nagovorila tudi obiskovalce Evropskega parlamenta v ...

Mihaela Terkov (photo: Maja Morela) Mihaela Terkov (photo: Maja Morela)

In kako diši ljubezen ...

S tokratno gostjo, profesorico biologije na Gimnaziji in veterinarski šoli v Ljubljani, Mihaelo Terkov smo se pogovarjali o pomenu sočutja do starejših. Kot prostovoljka pri Hospicu se je odločila ...

Kriza srednjega razreda se kaže v krizi učiteljstva. (photo: PixaBay) Kriza srednjega razreda se kaže v krizi učiteljstva. (photo: PixaBay)

Kriza učiteljstva kaže krizo smisla

Evropa ne ve, bi šla naprej - v tem kar si je zgradila v zadnjih štirih tisoč letih, ali bi se vsula same vase, proti vsemu - od evtanazije do uničevanja družine, je izrekel prof. dr. Jože Ramovš, ...