Robert BožičRobert Božič
Marko ZupanMarko Zupan
Alen SalihovićAlen Salihović

Svet devetih kardinalov o reformi kurije in Komisiji za zaščito otrok

Svet | 11.12.2014, 13:47 Marjana Debevec

V Vatikanu se bo popoldne sklenilo zasedanje sveta devetih kardinalov, ki papežu Frančišku svetujejo pri vodenju Cerkve in reformi rimske kurije. Tiskovni predstavnik Svetega sedeža p. Federico Lombardi je na popoldanskem srečanju z novinarji povedal, da posebnih odločitev tokrat niso sprejeli. Naslednje srečanje bo v začetku februarja.

Prvi dan in del drugega dne so člani sveta devetih kardinalov govorili o poročilu nedavnega srečanja odgovornih za dikasterije, ki jim je tajnik omenjenega sveta predstavil predloge za reformo kurije. Govorili so o predlogih, kot so združevanje nekaterih papeških svetov na primer sveta za laike in za družine. P. Lombardi je povedal, da gre pri tem za proces in da še niso sprejeli nobenih odločitev.

Danes dopoldne je bil na srečanju sveta devetih kardinalov strokovnjak za ekonomijo prof. Josef Zarra. Poročal je o dejavnostih sveta za ekonomijo, o priporočilih, kako naj bi šli naprej dikasteriji na ekonomskem področju.

Sicer pa so kardinali s svetim očetom govorili tudi o Komisiji za zaščito otrok. Vodja omenjene komisije kardinal O'Malley je poročal o oblikovanju urada in začetkih njihovega dela. Predstavil je predloge za nove člane te komisije, ki jih je trenutno devet. Radi bi namreč povečali njihovo število, da bi bilo predstavniki res iz vseh celin. Skupaj naj bi jih bilo 18. Na naslednjem zasedanju od 6 – 8. februarja naj bi že bili prisotni vsi člani komisije. Takrat pa bodo lahko določili tudi področja svojega delovanja.

Člani sveta devetih kardinalov se bodo srečali takoj zatem in sicer od 9. - 11. februarja, govorili pa bodo bolj določeno o reformi kurije, da bi lahko predloge predstavili konzistoriju, ki je predviden takoj zatem – torej 12. in 13. februarja. Sledil pa bo še en konzistorij in sicer 14. in 15. februarja, kjer naj bi papež Frančišek imenoval nove kardinale.

Svet, Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Gostiteljica razstave v Bruslju je bila Romana Tomc (photo: Daina Le Lardic) Gostiteljica razstave v Bruslju je bila Romana Tomc (photo: Daina Le Lardic)

Bruseljski odmevi na brezno pod Macesnovo gorico

Razstava 3450 umorjenih – Jama pod Macesnovo gorico – slovenski Katin, ki je do 10. maja na ogled v Zavodu sv. Stanislava, je v angleški verziji nagovorila tudi obiskovalce Evropskega parlamenta v ...

Mihaela Terkov (photo: Maja Morela) Mihaela Terkov (photo: Maja Morela)

In kako diši ljubezen ...

S tokratno gostjo, profesorico biologije na Gimnaziji in veterinarski šoli v Ljubljani, Mihaelo Terkov smo se pogovarjali o pomenu sočutja do starejših. Kot prostovoljka pri Hospicu se je odločila ...

Kriza srednjega razreda se kaže v krizi učiteljstva. (photo: PixaBay) Kriza srednjega razreda se kaže v krizi učiteljstva. (photo: PixaBay)

Kriza učiteljstva kaže krizo smisla

Evropa ne ve, bi šla naprej - v tem kar si je zgradila v zadnjih štirih tisoč letih, ali bi se vsula same vase, proti vsemu - od evtanazije do uničevanja družine, je izrekel prof. dr. Jože Ramovš, ...