Maja MorelaMaja Morela
Jakob ČukJakob Čuk
Marjana DebevecMarjana Debevec

Zasedanje Sveta devetih kardinalov

Papež in Sveti sedež | 09.12.2014, 10:11 Marta Jerebič

V Vatikanu se je na zasedanju znova zbral svet devetih kardinalov, ki papežu svetuje pri reformi rimske kurije. Tokrat naj bi razpravljali predvsem o združevanju vatikanskih dikasterijev, vatikanski državni tajnik, kardinal Pietro Parolin, pa naj bi predstavil tudi predloge za reformo državnega tajništva.

Koordinator Sveta devetih kardinalov honduraški kardinal Oscar Rodríguez Maradiaga je pred dnevi za spletni portal Vatican Insider povedal, da je v tem trenutku približno 30 različnih dikasterijev, to pa je preveč, da bi prihajalo do pogostejših srečanj z vodji. Dejal je, da podroben predlog za reformo še ni končan, a potrdil, da naj bi reforma prinesla dve novi kongregaciji, in sicer za laike in za dobrodelne zadeve, ki bosta zaobjeli dosedanje papeške svete za migrante, laike, pravičnost in mir, pastoralo družin in zdravstvenih delavcev. Kongregacije imajo za razliko od papeških svetov pooblastila za izdajo pravnih določil.

Kardinal Maradiaga je še povedal, da bi bil lahko v prihodnosti za področje družine pristojen tudi zakonski par, za področje beguncev pa redovnica, ki ima na tem področju veliko izkušenj. Po njegovih besedah bodo spremembe poenostavile vatikansko birokracijo in bo v kuriji delovalo manj kardinalov. Povečala naj bi se zbornost. Svet kardinalov je doslej končal delo na prvem velikem načrtu: vzpostavitev tajništva za ekonomijo. Ko bo končal predlog za preureditev drugih uradov, se bo lotil tudi reforme državnega tajništva in vatikanskih sodišč, je še dejal kardinal Maradiaga.

Papež in Sveti sedež
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.