Maja MorelaMaja Morela
Jakob ČukJakob Čuk
Marjana DebevecMarjana Debevec
p. Raniero Cantalamessa (foto: Radio Vatikan)
p. Raniero Cantalamessa

Adventne pridige v Vatikanu tokrat o miru

Svet | 05.12.2014, 11:53 Marjana Debevec

Papež in člani rimske kurije so danes dopoldne prisluhnili prvi adventni pridigi, ki jo je pripravil papeški pridigar p. Raniero Cantalamessa. V treh petkih pred božičem bo razmišljal na temo miru, ki je Božji dar v Jezusu Kristusu in sad Svetega Duha. Naslov njegovih predavanj je: Mir na zemlji ljudem, ki jih Bog ljubi.

Mir je po besedah p. Cantalamesse predvsem Božji dar, hkrati pa je tudi naša dolžnost in odgovornost. Kot je povedal za Radio Vatikan, bo o tem spregovoril prihodnji petek. Mir srca je namreč po njegovih besedah odvisen od naše privolitve Božji volji. Za temelj svojih razmišljanje bo vzel Sveto pismo, ki je bogato s prispodobami o miru, pa tudi apostolsko spodbudo papeža Frančiška Veselje evangelija. „Žal mi je, da bo moral papež še enkrat poslušati tisto, kar je sam napisal, vendar pa mislim, da je za nas dobro, da še enkrat slišimo določene odlomke iz tega pisma“, je dejal p. Raniero Cantalamessa. Po njegovih besedah se mir gradi predvsem z dialogom, kar je zapisal že sv. Janez Pavel II., o tem pa več govori tudi papež Frančišek. „Dialog je edina alternativa orožju. Za nas kristjane, poleg dialoga obstaja še molitev, zato Cerkev nenehno moli: pri vsaki sveti maši moli za mir“, je dejal papeški pridigar. Po njegovih besedah dialog in molitev rojevata razumevanje in medsebojno spoznavanje, kar sovražnike lahko spremeni v prijatelje. Ko namreč spoznamo šibkosti, omejenosti drugega, se zavemo, zakaj je ravnal na določen način in to nam pomaga pri gradnji miru.

In kakšen prispevek lahko k miru da vsak posameznik? P. Cantalamessa odgovarja: „Kot milijarde kapljic umazane vode ne bodo nikoli ustvarile čistega morja, tako milijarde src brez miru ne bodo nikoli ustvarile človeštva miru.“ Mir se namreč rodi v srcu, je poudaril papeški pridigar. Zato je treba po njegovih besedah negovati mir na osebni ravni, ne biti vznemirjeni in zaskrbljeni. Potem pa moramo ta mir širiti v okolje, kjer živimo in delamo. To je namreč po besedah p. Raniera Cantalamesse naš osebni prispevek k miru.

Svet, Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.