Slavi Košir
Andrej Novljan
Petra Stopar
JRS, logo (foto: jrs.rkc.si)
JRS, logo

GOD o aktualnih begunskih razmerah

16.11.2014, 18:55 Matjaž Merljak

Novembrska oddaja Gradimo odprto družbo GOD je gostila p. Robina Schweigerja, direktorja Jezuitskega združenja za begunce Slovenije, ki je spregovoril o trenutni begunski situaciji v Evropi in Sloveniji. V oddaji smo objavili še nekaj novic z begunsko tematiko.

P. Schweiger je bil meseca oktobra v Romuniji na srečanju mreže Jezuitskih združenj za begunce v Evropi. Ta redna letna srečanja so velika spodbuda za delovanje in sodelovanje med njimi. V središču begunske tematike je še vedno Italija. Italijansko Jezuitsko združenje za begunce Centro Asttali pomaga mnogim, še posebej beguncem v Rimu. Potem ko se je končala mednarodna operacija Mare Nostrum, ki je na poti iz Afrike v Evropo rešila 140 tisoč ljudi, se odgovorni sprašujejo, ali bo tako učinkovita tudi nova operacija Frontex. To bo za razliko od Mare Nostrum, ki je reševala tudi mednarodnih vodah, reševala je v italijanskih vodah.

Vse bolj se z begunci srečuje tudi Romunija. Ljudje prihajajo iz Afganistana, Pakistana in iz Turčije, slednji tudi z ladjami preko Črnega morja. Pred dnevi je prišlo do nesreče, nekaj oseb je umrlo.

Sogovornik je še povedal, da je vse težje stopiti v Evropo. Pritiski na zunanjo mejo so veliki in stalni, zato so se pojavila prizadevanja za odprtje begunskih uradov v afriških državah.

Najbolj glasna za rešitev begunske problematike v Evropi je Italija, saj preko Lampeduse v Evropo pride največ ljudi, nekateri potem odidejo v druge države. Veliko prosilcev v Franciji ne more biti nastanjenih v državnih ustanovah in jim je nasproti prišlo JRS. Težave z nastanitvijo tudi v Nemčiji.

V pogovoru smo slišali, kakšna je situacija prosilcev za mednarodno zaščito, beguncev Republiki Sloveniji ter kako JRS Slovenija sodeluje z nevladnimi in vladnimi organizacijami.


Imenovanje novega evropskega direktorja Jezuitskega združenja za begunce

V petek, 28. februarja 2014, je evropski jezuitski provincial p. John Dardis imenoval patra Jean Maria Carriera za novega direktorja Evropskega jezuitskega združenja za begunce. Nasledil je jezuita Michaela Schopfa, ki je vodil to nevladno organizacijo zadnjih šest let. P. Jean Marie je poznan, da je pred leti ustanovil francosko Jezuitsko združenje za begunce in bil odgovoren za projekt Dobrodošel. Zamenjava obeh jezuitov je bila 1. novembra 2014. P. Jean Marie Carriere je prišel v Bruselj že meseca septembra, da se je uvedel v novo poslanstvo, ki ga čaka.

Nova operacija Triton

Evropska unija je začela izvajati morske patrulje v Sredozemskem morju v okviru nove operacije z namenom Italiji pomagati zmanjšati dotok migrantov iz Severne Afrike.

Italija je namreč končala operacijo Mare Nostrum, ki se je začela leta 2013 po brodolomu, v katerem je umrlo veliko beguncev na poti v Evropo.

Operacija Triton bo imela na voljo na mesec 2,9 milijona evrov oziroma le tretjino sredstev v primerjavi z operacijo Mare Nostrum. Nekateri strokovnjaki po poročanju BBC-ja opozarjajo, da tako omejena sredstva otežujejo Evropski uniji, da rešuje migrante v težavah v mednarodnih vodah.

Kot je dejal generalni sekretar Evropskega sveta za begunce Michael Diedring, je "obžalovanja vredno", da je za EU pomembnejši nadzor na mejah kot pa akcije iskanja in reševanja.

Evropska komisija je sporočila, da bi kakršno koli povečanje sredstev za operacijo Triton prihodnje leto zahtevalo odobritev Evropskega parlamenta in vlad članic EU-ja.

Operacijo Triton, ki jo vodi agencija Evropska agencija za meje Frontex, bo obsegala šest ladij, štiri letala in helikopter ter 65 ljudi. BBC ob tem poroča, da bo zaradi manjšega števila ladij obstajalo tveganje, da bodo reševalci do migrantov prišli pozneje.

Kot poroča BBC, je samo letos v Sredozemskem morju utonilo najmanj 3.000 migrantov, ki so hoteli prispeti v Evropo.

Informacije glede ugrabljenih jezuitov

Že kar nekaj mesecev ni nobenega glasu o direktorju Jezuitskega združenja za begunce v Afganistanu p. Alexisu Premu Kumarju, ki so ga neznanci ugrabili meseca junija v Afganistanu. Tudi od italijanskega jezuita p. Paola dall'Oglia, ki je deloval v Siriji in so ga ugrabili meseca julija preteklega leta ni nobenih novic. Oba jezuita priporočam v molitev za čim hitrejšo osvoboditev.

Udeležba na mednarodnem seminarju

Direktor Jezuitskega združenja za begunce Slovenije, dr. Robin Schweiger, se je v petek, 7. novembra, udeležil mednarodnega seminarja z naslovom "Združevanje svobodnega gibanja in storitev na enotnem trgu EU z zagotavljanjem zaščite delavcev in spodbujanjem družbenega napredka". Na tem seminarju je dr. Schweiger predstavil trenutno situacijo beguncev in migrantov v RS in v Evropi. Po predstavitvi je sledil še zanimiv pogovor o tej pomembni temi z udeleženci iz različnih evropskih držav.


Zahvaljujemo se vsem, ki podpirate delo Jezuitskega združenja za begunce Slovenije: Slovenski provinci Družbe Jezusove in številnim dobrim ljudem, ki preko te oddaje pomagate beguncem, tujcem in prosilcem za mednarodno zaščito.

Če želite tudi vi pomagati ljudem, ki zaradi preganjanja iščejo miru kot begunci po svetu, pokličite na tel. 01/430-00-58 ali na mobilno številko urada JRS 031/636-964. Veseli bodo vaše pomoči.

Bi vas zanimalo še kaj podobnega?

Pomembno: Prosimo, da se pri komentiranju držite spletnega bontona in pravil našega spletnega portala. Pridržujemo si pravico moderiranja.

Benedikt XVI. (photo: Angelo Senchuke/Cathopic) Benedikt XVI. (photo: Angelo Senchuke/Cathopic)

Benedikt XVI. trpi za hudo okužbo na obrazu

Upokojeni papež Benedikt XVI. trpi zaradi virusne okužbe na obrazu, kar mu povzroča hude bolečine, stanje pa se je poslabšalo po smrti brata Georga. O tem danes poroča nemški časnik Passauer Neue ...

Duhovniki (photo: Cathopic) Duhovniki (photo: Cathopic)

Se bodo mladi fantje odzvali Božjemu klicu?

V teh dneh na novo poslanstvo odhajajo novomašniki, obenem pa se odpirajo vrata tistim fantom, ki čutijo, da jih Bog kliče v duhovništvo, ali pa se sprašujejo, če je to njihova pot. Lansko leto ...