Maja MorelaMaja Morela
Jakob ČukJakob Čuk
Marjana DebevecMarjana Debevec
Slovenski narodni dom, Cleveland (foto: Google Street View)
Slovenski narodni dom, Cleveland

Dogajanje v Clevelandu

| 01.12.2014, 11:58 Matjaž Merljak

Tone Ovsenik je tudi tokrat pripravil poročilo o pestrem dogajanju v Clevelandu, dodal pa mu je zanimiv zapis o pomenu zahvalnega dne, ki so ga v ZDA praznovali v četrtek, 27. novembra 2014.

Slovenska pesem je zopet zazvenela iz grl mešenega pevskega zbora Glasbena matica v Slovenskem narodnem domu na St. Clair Aveniji v soboto, 15. novembra 2014. Pevci so odpeli arije iz različnih italijanskih kakor tudi slovenskih oper, kot so: Melodija srca, Planinska roža in Gorenjski slavček. Zapeli so pa tudi nekaj melodij Lojzeta Slaka in Slavka Avsenika. Po koncertu se je pa razvila prosta zabava ob plesu.

Na zadnjo nedeljo v liturgičnem letu je praznovalo svojo stoto obletnico Oltarno društvo in po drugem imenu tudi Društvo Presvetega rožnega venca župnije svetega Vida. Osnovne članice tega društva so se zbrale v pobudo takratnega in drugega župnika Jerneja Ponikvarja leta 1914. Članice se skozi vsa leta enkrat mesečno zberejo pri skupni sveti maši in obhajilu. Tako je bilo tudi tokrat, ko so se zbrale pri maši in nato so imele svoje slavje v dvorani. Naj dodam, da veliko prispevajo k uspešnem delovanju župnije.

V tem tednu smo tudi dobili finančno farno poročilo o uspehu kosila, ki ga je župnija svetega Vida pripravila 19. oktobra v pomoč dveh mladeničev, ki se najdeta v hudi neozdravljivi bolezni. Skupno je bilo nabranega denarja 48,900 dolarjev in po plačilu izdatkov v vsoti 5,400 je ostalo 43,500 dolarjev v zdravstveno pomoč mladim fantom. Razumljivo so hvaležni starši otrok, kakor tudi župnija se zahvaljuje vsem prostovoljcem, teh je bilo 92, ki so priskočili na pomoč in vsem tistim ki so gmotno darovali k velikem uspehu.

Pri Mariji Vnebovzeti se je pa odvijal vsakoletni jesenski festival, ki se je pričel z polka mašo ob dvanajstih. Po maši se je vse preselilo v dvorano, kjer je obiskovalce čakalo več presenečen in vsevrstnih zabav. Med katerimi tudi žrebanje številčnih puranov, ki pa so tradicionalna jed na Zahvalni dan, ki smo ga praznovali v tej deželi pretekli četrtek, 27. novembra.

In kako je opisal pomembnost Zahvalnega dne prvi predsednik Združenih držav, George Washington pa sledi.

Vsemogočni Bog, ki si nam dal to dobro zemljo za svojo dediščino, ponižno te prosimo, daj nam, da bi se vedno zavedali Tvoje velike dobrote in da bi vedno izpolnjevali Tvojo voljo. Blagoslovi našo zemljo s pošteno delavnostjo, z zdravim učenjem in čistim vedenjem. Reši nas nasilja, needinosti in zmede, napuha, ošabnosti in vsega drugega zla. Brani naše svobode in združi v eno ljudstvo mnogoterosti, prinešene semkaj iz različnih ljudstev in jezikov. Napolni z duhom modrosti tiste, katerim mi v Tvojem imenu zaupamo oblast vlade. Da bi vladala mir in pravičnost doma in da bi s pokorščino Tvojemu zakonu pokazali, Tvojo slavo med ljudstvi zemlje. V času blagostanja napolni naša srca s hvaležnostjo in v času stiske ne dopusti, da bi opešalo v nas zaupanje v Tebe. Vse to Te prosimo po Jezusu Kristusu našem Gospodu. Amen. George Washington, prvi predsednik ZDA.

Lepe zamisli, ki bi jih svet še dandanes smel upošteval in živeti.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.