Jure SešekJure Sešek
Andrej NovljanAndrej Novljan
Petra StoparPetra Stopar
Sestra Dorica Sever (foto: MSS)
Sestra Dorica Sever

Rojake v Torontu obiskala s. Dorica Sever

| 07.11.2014, 14:45 Matjaž Merljak

Apostolski krožek pri župniji Brezmadežne v Torontu je v nedeljo, 26. oktobra 2014, priredil dvaindvajseto misijonsko tombolo. Letošnji namen tombole je bil podpreti slovensko misijonarko, sestro Dorico Sever, ki na severu Kanade deluje z revnimi družinami. Za otroke, katerim pomaga vse leto, potrebuje sredstva za nakup hrane in šolskih potrebščin.

Sestra Dorica med Inuiti živi že 15 let in pravi, da so to preprosti ljudje. Življenje v Nunavutu je precej drugačno od življenja na jugu Kanade. Še vedno živijo blizu tradicionalnemu načinu, ko so živeli kot nomadi.

Njihovi predniki so prišli v Kanado pred 10 tisoč leti. Spremljali so jih: kruto podnebje, nizke temperature, malo vegetacije, odvisni so bili živali, ki so jih ujeli. V preteklosti so bili zelo preizkušeni, zdaj se njihovo življenje s pomočjo kanadske vlade olajšuje.

Sogovornica živi v Arviatu in skrbi za dva misijona. Obiskujejo bolne, jim prinaša obhajilo in tudi sicer opravlja vse, kar je potrebno za življenje župnije. Ker nimajo stalnega duhovnika, skrbi za izobraževanje laikov katehistov, ki prevzemejo odgovornost za krščansko skupnost. Vsako nedeljo se zberejo k molitvi in liturgiji, ki poteka v njihovem jeziku. „To je jezik, ki se ga stalno učiš, saj ljudje govorijo tudi v dialektu,“ še dodaja.

Papež na srečanju z mladimi v Benetkah (photo: Vatican Media) Papež na srečanju z mladimi v Benetkah (photo: Vatican Media)

Papež v Benetkah

Papež Frančišek se je dopoldne mudil v Benetkah. V mestu na vodi se je mudil približno 5 ur, v tem času pa obiskal ženski zapor, nagovoril umetnike na beneškem bienalu in se srečal z mladimi, ...

Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: ) Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: )

Živela sem z romantičnim narcisom

Vse, kar si je Petra Strelec želela, je bila ljubezen, spoštovanje, nežnost in varnost. Vse tisto torej, kar ji je manjkalo v zgodnjem otroštvu, je iskala v moškem. Tega ni našla. V času ...