Nataša LičenNataša Ličen
Andrej NovljanAndrej Novljan
Tone GorjupTone Gorjup

Dr. Valentin bo prejel Einspielerjevo nagrado

| 05.11.2014, 11:47 Matjaž Merljak

Slovesno bo jutri (6. oktobra 2014) ob 19. uri v Tischlerjevi dvorani Slomškovega doma v Celovcu, saj bosta KKZ in NSKS podelila letošnjo Einspielerjevo nagrado.

Dr. Hellwig Valentin bo nagrado prejel kot zahvalo za angažma, ki ga je kot zgodovinar, novinar in politik vnesel in ga še vnaša za enakopravnost koroških Slovencev, in kot zahvalo za njegov trud, premostiti nacionalna in druga nasprotja v Alpsko-jadranskem prostoru in s tem narediti družbo bolj razumevajočo in miroljubno.

Narodni svet koroških Slovencev (NSKS) in Krščanska kulturna zveza (KKZ) Einspielerjevo nagrado podeljujeta od leta 1988 naprej, da počastita osebnosti iz večinskega naroda, ki so si pridobile zasluge tako za slovensko narodno skupnost na Koroškem kakor tudi za vsestransko sodelovanje med Koroško in Slovenijo.

Slavnostni govornik bo univ. prof. dr. Walter Lukan, pel bo Kvintet Donet.

Več o zgodovini nagrade in prejemnikih.

Vnebohod (photo: Pixabay) Vnebohod (photo: Pixabay)

Praznik Gospodovega vnebohoda

Slovesni praznik Gospodovega vnebohoda, ki ga v Katoliški cerkvi obhajamo danes, je spomin na dogodek, ko je od mrtvih vstali Kristus dopolnil zemeljsko delovanje in odšel v nebo. Gospodov ...

Romanje v Habsterdick 2024 (photo: osebni arhiv Jožeta Kamina) Romanje v Habsterdick 2024 (photo: osebni arhiv Jožeta Kamina)

Marija Pomagaj je s svojimi rojaki po vsem svetu

Rojaki na vzhodu Francije 1. maja že desetletja romajo k Mariji Pomagaj v Habsterdick. Letos je sveto mašo daroval ljubljanski nadškof metropolit Stanislav Zore, ki ima tudi rudarsko preteklost. V ...