Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Marko ZupanMarko Zupan
Alen SalihovićAlen Salihović
sv. Nikolaj (foto: Wikipedia)
sv. Nikolaj

Obhajamo god sv. Nikolaja

Slovenija | 06.12.2014, 04:00 Petra Stopar

Danes goduje sv. Nikolaj, ki ga v Sloveniji poznamo tudi pod imenom sv. Miklavž. Je eden izmed najbolj priljubljenih svetnikov, saj je z njim povezano tudi tradicionalno obdarovanje otrok.

Sv. Nikolaj je živel je v 4. stoletju in je bil škof v mestu Mira v Mali Aziji. Zgled staršev ga je vodil v dobrodelnost, med preganjanjem kristjanov pa je bil tudi sam zaradi vere v zaporu. Kmalu po smrti so ga ljudje začeli častiti kot svetnika. Zaradi dobrote je postal priprošnjik v različnih življenjskih stiskah. Na Slovenskem je sv. Nikolaju posvečenih največje število cerkva – približno dvesto. Med njimi tudi tri stolne cerkve, in sicer v Ljubljani, Novem mestu in Murski soboti.

Po slovenskih župnijah imajo v teh dneh tradicionalno miklavževanje. Kot je še povedala etnologinja Ivica Križ, se ta navada Miklavževega obdarovanja ohranja: „Po letu 1990 se v samem družinskem okolju šega miklavževanja, obdarovanja otrok, ni dosti spremenila, so pa se pojavile zelo velike spremembe med pojavljanjem sv. Miklavža v javnosti, saj se je pojavil tudi na prireditvah.“ A kot še opaža etnologinja, „ima skoraj vsaka trgovska hiša ali blagovni center svoje miklavževanje. Menim, da to vodi v preveliko komercializacijo Miklavža in morda preveliko poistovetenje z božičkom. Morda bi to evropsko tradicijo miklavževanja vendarle veljalo ohraniti tako, kot je“.

God sv. Miklavža je še posebej namenjen krščanski dobrodelnosti in tako svetnikov zgled marsikje posnemajo z dobrodelnimi akcijami.

Miklavž z angeli
Miklavž z angeli © Tone Ovsenik

Slovenija, Cerkev na Slovenskem
Uporabljene plastenke (photo: Pixabay) Uporabljene plastenke (photo: Pixabay)

Res to potrebujem?

Praznujemo dan Zemlje – našega skupnega doma, kakor se večkrat izrazi papež Frančišek. Na svetovni in tudi slovenski ravni poteka več pobud, v katere naj bi bila vključena več kot milijarda ljudi ...

Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič) Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič)

Boga bodo vzeli zares!

Na Brezjah je bilo popoldne srečanje družin ljubljanske nadškofije. Geslo srečanja je bilo »Vzemi Boga zares!«. Srečanje so sklenili ob 16. uri s sveto mašo, ki jo je daroval nadškof Stanislav Zore.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.