Maja MorelaMaja Morela
Jakob ČukJakob Čuk
Marjana DebevecMarjana Debevec

Požrtvovalno delo in sočutje prostovoljnih gasilcev

Slovenija | 11.11.2014, 14:47 Rok Mihevc

Vse pogostejše naravne nesreče, ki jih doživljamo v zadnjem času, vedno znova dokazujejo, kako nemočen je človek v takšnih situacijah. Hkrati pa se pokaže, kako ob tej nemoči ljudje stopijo skupaj. Dokaz za to je sodelovanje gasilskih društev in požrtvovalno delo gasilcev ne samo v domačem kraju, pač pa tudi v sosednjih občinah.

Med hudo poplavljenih območij v teh dneh je Loška dolina, gasilci na terenu so tam na nogah že peti dan. Tamkajšnji kraji pa v zadnjih dneh niso samo prizorišča poplavnih območij, pač pa tudi solidarnosti in sočutja. To dokazuje predvsem prihod na pomoč različnih gasilskih društev iz sosednjih občin.

V Loško dolino so se tako odpravili tudi člani PGD Brezovica pri Borovnici in PGD Breg – Pako. Tam sta bila tudi operativna gasilca Ciril Trček in Damjan Turšič, ki sta povedala, da je stanje kritično, a še obvladljivo. Njihovo delo je bilo tako po Trčkovih besedah predvsem polnjenje protipoplavnih vreč. "Vmes smo pomagali tudi občanom pri znosu vrednješih predmetov v višja nadstropja stran od podtalne vode."

Ciril Trček
Ciril Trček © Rok Mihevc
Oba sta dejala, da so jih domačini zelo lepo sprejeti in so jim bili za vso delo zelo hvaležni. Turšič: "Sprejem je bil zelo dober in prisrčen. Vidi se, da so tu doma dobri ljudje. Žal mi je, da jih je narava prizadela. Trenutno situacijo so sprejeli zelo pozitivno." Trček: "Ljudje so hvaležni, vprašajo, če so kaj dolžni. Ponujajo malico in so predvsem zelo veseli naše prisotnosti."

Domači gasilci so v pogonu že od četrtka in pozna se, da so močno utrujeni. Zato je vsem gasilcem iz sosednjih občin in ostalim prostovoljcem za požrtvovalno delo hvaležen tudi poveljnik civilne zaščite Damjan Janež. "Gasilci so res na koncu svojih moči. Če ne bi bilo pomoči z Notranjsko-kraške regije, bi bila verjetno danes marsikatera hiša poplavljena. Danes smo tudi poklicali Slovensko vojsko in pride na pomoč 50 vojakov, ki bodo pomagali gasilcem, da se malo razbremenijo in spočijejo."

Damjan Turšič
Damjan Turšič © Rok Mihevc
Glede na to, da so prostovoljni gasilci veliko na terenu in vidijo, zakaj prihaja do tako razsežnih poplav, smo Trčka in Turšiča vprašali, kaj menita, da mora vlada najprej postoriti v boju proti poplavam. "Zmanjšati mora birokratske ovire. Potem bodo ljudje sami vzdrževali vodotoke, kot so jih leta nazaj in poplave se bi gotovo zmanjšale."

In kaj žene prostovoljne gasilce k tako požrtvovalnemu delu, kot so ga opravili v minulih dneh? Odgovor Damjana Turšiča in Cirila Trčka je kratek in jedrnat. "To da lahko človeku kaj dobrega narediš in mu pomagaš."

Čim manj dela v teh in prihodnjih dneh želimo tudi mi, predvsem pa naj bo varno.

Polnjenje protipoplavnih vreč
Polnjenje protipoplavnih vreč © Mario Žnidaršič

Poplavljena dolina
Poplavljena dolina © Alen Salihović

Med hudo poplavljenih območij v teh dneh je Loška dolina, gasilci na terenu so tam na nogah že peti dan. Tamkajšnji kraji pa v zadnjih dneh niso samo prizorišča poplavnih območij, pač pa tudi solidarnosti in sočutja. To dokazuje predvsem prihod na pomoč različnih gasilskih društev iz sosednjih občin.

 

V Loško dolino so se tako odpravili tudi člani Prostovoljnega gasilskega društva Brezovica pri Borovnici in Prostovoljnega gasilskega društva Breg – Pako. Tam sta bila operativna gasilca Ciril Trček in Damjan Turšič, ki sta povedala, da je stanje kritično, a še obvladljivo. Njihovo delo je bilo tako po Trčkovih besedah predvsem polnjenje protipoplavnih vreč. »Vmes smo tudi pomagali občanom pri znosu vrednješih predmetov v višja nadstropja stran od podtalne vode.«

 

Oba sta dejala, da so jih domačini zelo lepo sprejeti in so jim bili za vso delo zelo hvaležni. Turšič: »Sprejem je bil zelo dober in prisrčen. Vidi se, da so tu doma dobri ljudje. Žal mi je, da jih je narava prizadela. Trenutno situacijo so sprejeli zelo pozitivno.« Trček: »Ljudje so hvaležni, vprašajo, če so kaj dolžni. Ponujajo malico in so predvsem zelo hvaležni.«

 

Domači gasilci so v pogonu že od četrtka in pozna se, da so močno utrujeni. Zato je vsem gasilcem iz sosednjih občin in ostalim prostovoljcem za požrtvovalno delo hvaležen tudi poveljnik civilne zaščite Damjan Janež. »Gasilci so res na koncu svojih moči. Če ne bi bilo pomoči z Notranjsko-kraške regije, bi bila verjetno danes marsikatera hiša poplavljena. Danes smo tudi poklicali Slovensko vojsko in pride na pomoč 50 vojakov, ki bodo pomagali gasilcem, da se malo razbremenijo in spočijejo.«

 

Glede na to, da so prostovoljni gasilci veliko na terenu in vidijo, zakaj prihaja do tako razsežnih poplav, smo Trčka in Turšiča vprašali, kaj menita, da mora vlada najprej postoriti v boju proti poplavam. »Zmanjšati mora birokratske ovire. Potem bodo ljudje sami vzdrževali vodotoke, kot so jih leta nazaj in poplave se bi gotovo zmanjšale.«

 

In kaj žene prostovoljne gasilce k tako požrtvovalnemu delu, kot so ga opravili v minulih dneh? Odgovor Damjana Turšiča in Cirila Trčka je kratek in jedrnat. »To da lahko človeku kaj dobrega narediš in mu pomagaš.«

 

Čim manj dela v teh in prihodnjih dneh želimo tudi mi, predvsem pa naj bo varno.

Slovenija
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.