Jure SešekJure Sešek
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Andrej ŠinkoAndrej Šinko
Rok Grdiša (foto: ARO)
Rok Grdiša | (foto: ARO)

Kako lahko z minimalnimi posegi naredimo starostniku prijaznejše stanovanje

| 02.11.2014, 21:55 Damijana Medved

V oktobrski oddaji Modrost v očeh smo pozornost namenili prilagoditvi doma, ki starejšim omogoča bolj varno in udobnejše bivanje doma. Naš gost je bil arhitekt Rok Grdiša, avtor priročnika, ki s svojimi nasveti sodeluje tudi z Zvezo društev upokojencev Slovenije.

Preden sva se s sogovornikom lotila čisto konkretnih posegov, ki jih je smiselno v stanovanju starejšega narediti, sva temo postavila v širši okvir; kako je z razvojem različnih možnostih bivanja v Sloveniji in zakaj pri nas tako težko sledimo novejšim smernicam pri bivanju starejših.

Več razlogov nas nagovarja k prilagoditvi doma, ko ostarimo; na prvem mestu je varnost in manjša možnost poškodb, pomembno je tudi udobje in praktičnost prilagoditve. Vse skupaj pa ima kot rezultat tudi večjo samostojnost in nenazadnje daljše bivanje v domačem okolju, kar zagotovo ni zanemarljiv razlog za to, da si malce bolj podrobno informiramo, na kakšen način si lahko življenje olajšamo.

Preden se ustrašimo visokih stroškov, ki naj bi s prenovo stanovanja prišli, je potrebno dodati, da največkrat ni potrebno velikih gradbenih posegov za pomembne spremembe, ki jih s tem dosežemo. Z minimalnimi sredstvi tako lahko dosežemo bistvene spremembe.

Glede na to, da je kopalnica prostor, kjer se zgodi največ nesreč, velja začeti pri njej. Držalo, ki nam pomaga pri vstajanju na stranišče in držalo, ki ga pritrdimo ob kopalno kad lahko bistveno olajša vstop in izstop iz kadi. Če je kopalnica majhna, velja tudi razmisliti, da pralni stroj prestavimo iz kopalnice v nek drug prostor, na njegovo mesto pa postavimo stol, ki nam lahko zelo olajša umivanje, poleg tega je stol pri roki, če se nam v kopalnici morda zavrti.

V oddaji sva se tako sprehodila po stanovanju in Rok Grdiša je nizal predloge prilagoditve. Za konec velja poudariti, da je smiselno pravočasno poskrbeti za prilagoditev; npr., ko otroci odidejo od doma ali ob upokojitvi. Na vsako spremembo se moramo namreč navaditi in zagotovo se bomo nanjo bistveno lažje navadili takrat, ko smo še pri močeh in ne npr. po okrevanju v bolnišnici. Če pa ste pred začetkom gradnje in četudi je starost še daleč, zagotovo velja razmisliti o gradnji doma brez ovir, ker navsezadnje ni razloga, da bi gradili dom z ovirami.

Več pa v oddaji, zato lepo povabljeni k poslušanju.

Papež na srečanju z mladimi v Benetkah (photo: Vatican Media) Papež na srečanju z mladimi v Benetkah (photo: Vatican Media)

Papež v Benetkah

Papež Frančišek se je dopoldne mudil v Benetkah. V mestu na vodi se je mudil približno 5 ur, v tem času pa obiskal ženski zapor, nagovoril umetnike na beneškem bienalu in se srečal z mladimi, ...

Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: ) Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: )

Živela sem z romantičnim narcisom

Vse, kar si je Petra Strelec želela, je bila ljubezen, spoštovanje, nežnost in varnost. Vse tisto torej, kar ji je manjkalo v zgodnjem otroštvu, je iskala v moškem. Tega ni našla. V času ...

Mihaela Terkov (photo: Maja Morela) Mihaela Terkov (photo: Maja Morela)

In kako diši ljubezen ...

S tokratno gostjo, profesorico biologije na Gimnaziji in veterinarski šoli v Ljubljani, Mihaelo Terkov smo se pogovarjali o pomenu sočutja do starejših. Kot prostovoljka pri Hospicu se je odločila ...