Jure SešekJure Sešek
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Tone GorjupTone Gorjup
mag. Vitomir Bric (foto: ARO)
mag. Vitomir Bric

Bellimpresa - Lepa podjetnost

| 08.10.2014, 10:49

Na Primorskem in v Furlaniji Julijski krajini smo v zadnjih dveh desetletjih priča velikemu upadu govedoreje. Pri nas se je število govedorejskih kmetij iz 2500 spustilo na 250, na italijanski strani meje pa je padec nekoliko manjši, število se je iz 2000 rej spustilo na približno 500.

Mag. Vitomir Bric, vodja oddelka za živinorejo na Kmetijsko gozdarskem zavodu Nova gorica pravi, da je nekoliko slabši trend na naši strani meje razumljiv, saj " je Furlanija Julijska krajina ravninsko območje, Primorska pa vključuje strme gorate predele, Kras in Vipavsko, kjer gospodari burja, vse to pa v praksi pomeni težje pridelovalne pogoje in ljudje v teh pogojih niso konkurenčni pridelavi mleka v ravnini."

Da bi stanje na tem področju izboljšali, je bil pred leti začet projekt Bellimpresa, ki je eden od čezmejnih projektov, v katerih sodeluje Kmetijsko gozdarski zavod Nova gorica, njegov glavni namen pa je oživitev govedoreje in še posebej pridelave mleka na obeh straneh meje. V projektu sodelujejo tudi Biotehniška fakulteta Univerze v Ljubljani in Univerza v Vidmu, z oddelkom za kmetijske in okoljske študije in oddelkom za ekonomske in statistične študije, ter dve kmečki stanovski organizaciji iz Furlanije Julijske krajine.

Mlečna govedoreja je področje, ki nas najbolj skrbi, pravi mag. Vitomir Bric: "Trenutno je razmerje krav na primorskem samo 4000 za mlečno prirejo in kar 7000 za krave dojilje. To je celo več, kot je razmerje v Franciji, ki je domovina mesne govedoreje."

Cilj - izboljšati ekonomiko reje

Cilj projekta je, da se z ovrednotenjem gospodarskega stanja in upravljanja reje na majhnih in srednje velikih živinorejskih kmetijskih gospodarstvih, ki se nahajajo na teritoriju Italije in Slovenije, pripravi ustrezne strategije in rešitve, ki bi pripomogle k njihovemu izboljšanju in ponovni vključitvi na nacionalne in mednarodne trge. Projekt se prihodnje leto zaključuje, po mnenju mag. Vitomirja Brica pa je za kmete prinesel veliko pozitivnega: "Naredili smo veliko brezplačnih analiz krme in kmetijam svetovali krmne obroke, s tem so kmetije veliko pridobile, narejenih je bilo precej analiz mleka, s poudarkom na parametrih, ki so pomembni za sirjenje mleka, opravljeni so bili ekonomski izračuni, italijanska stran je izdelala ekonomski model za te kmetije, ukvarjali smo se s trženjem inpromocijo izdelkov iz mleka, pozornost smo posvetili ogljičnemu odtisu kmetij, vprašanju zmanjševanja stresa pri živalih..."

Govedo
Govedo © ARO

Avkcijska razstava živine

V soboto, 11. oktobra 2014, se bo v Poljubinu pri Tolminu odvijala avkcijska razstava živine. Začela se bo z dopoldanskim ocenjevanjem plemenskih telic rjave pasme, sama avkcija pa se bo odvijala ob 13.00. Na prireditvi bosta predstavljena tako projekt Bellimpresa, kot tudi soroden projekt FARmEAT, ki se posveča pridelavi mesa na kmetijah tega področja, tokrat pa bodo posebno pozornost namenili predstavitvi kvalitete odstavljenih telet. Organizatorji pripravljajo številne spremljevalne aktivnosti, posebej pa bodo veseli družin z otroki. 

Srb Nemanja Majdov je prekršil pravila, ker se je pokrižal (photo: posnetek zaslona) Srb Nemanja Majdov je prekršil pravila, ker se je pokrižal (photo: posnetek zaslona)

Ker se je pokrižal, so ga suspendirali

Srbski judoist Nemanja Majdov je sporočil, da je dobil petmesečno prepoved nastopanja zaradi kršenja verskih pravil Svetovne judoistične zveze na nedavnih olimpijskih igrah v Parizu.

Br. Luka Modic, kapucin je duhovni vodja vsebin Stične (photo: NL) Br. Luka Modic, kapucin je duhovni vodja vsebin Stične (photo: NL)

Ta zemlja ni konec, na njej le kampiramo.

Vera je predaja, pravi Luka Modic, začne se, ko prepustimo Bogu, da deluje v nas in vodi naše življenje. "Ko rečemo: "Zgodi se", Bog položi v nas seme, ki se počasi razvija. Tudi vera se mora ...

Rešitev je morda bližje, ko si predstavljate! (photo: Pixabay / ai generated 8927480_1280) Rešitev je morda bližje, ko si predstavljate! (photo: Pixabay / ai generated 8927480_1280)

Vas boli hrbet? Spremenite navade.

Več kot polovica ljudi se v življenju vsaj občasno sreča z bolečinami v hrbtu, mnogi zaradi njih hudo trpijo. Rešitev je v resnici zelo preprosta, kar potrjujejo zdravniki, kirurgi in terapevti.

Siliranje (photo: Franz W. / Pixabay) Siliranje (photo: Franz W. / Pixabay)

EU komisija odobrila povišana predplačila SKP

Na Evropski komisiji so prejšnji petek odločili, da lahko države članice EU odslej upravičencem do plačil Skupne kmetijske politike, od 16. oktobra letos izplačajo višja predplačila za ...