Marko ZupanMarko Zupan
Sikstinska kapela (foto: Wikipedia)
Sikstinska kapela

Sikstinska kapela dvajset let pozneje

Svet | 29.10.2014, 09:38

V Rimu se jutri začenja mednarodni simpozij z naslovom Sikstinska kapela dvajset let pozneje. Dogodek pripravljajo ob dveh obletnicah: pred dvajsetimi leti so potekala obsežna restavratorska dela fresk, letos pa mineva tudi 450 let od smrti Michelangela Buonarrotija.

Znamenita Michelangelova Sikstinska kapela je namreč dobila nov osvetlitveni in zračni sistem, ki bo zagotovil večje varovanje samih fresk, obenem pa še naprej omogočil množično obiskovanje kapele. Michelangelove mojstrovine si vsak dan ogleda več kot 20.000 obiskovalcev, na leto skoraj šest milijonov.

Kot je dejal direktor Vatikanskih muzejev Antonio Paolucci, so dela potekala tri leta. Antropski pritisk v Sikstinski kapeli je zahteval nov korenit poseg v napeljavo, ki sedaj zagotavlja zamenjavo zraka, odstranjevanje prahu, uravnavanje temperature in vlažnosti ter vzdrževanje ogljikovega dioksida na sprejemljivi ravni. Na mednarodnem simpoziju konec oktobra bodo med drugim predstavili sedanje stanje fresk, stalne znanstvene raziskave ter kompleksen načrt rednih in izrednih vzdrževalnih del.

Zadnjega večjega posega je bila Sikstinska kapela deležna leta 1994, torej pred dvajsetimi leti. Obsežna restavratorska dela Michelangelovih fresk so takrat izzvala številne polemike. Danes pa brez dvomov vsak priznava, da je šlo za najpomembnejši in znanstveno ter tehnično brezhibno izveden podvig 20. stoletja, je zatrdil Paolucci.

Vir: Radio Vatikan

Svet, Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Papež na srečanju z mladimi v Benetkah (photo: Vatican Media) Papež na srečanju z mladimi v Benetkah (photo: Vatican Media)

Papež v Benetkah

Papež Frančišek se je dopoldne mudil v Benetkah. V mestu na vodi se je mudil približno 5 ur, v tem času pa obiskal ženski zapor, nagovoril umetnike na beneškem bienalu in se srečal z mladimi, ...

Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: ) Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: )

Živela sem z romantičnim narcisom

Vse, kar si je Petra Strelec želela, je bila ljubezen, spoštovanje, nežnost in varnost. Vse tisto torej, kar ji je manjkalo v zgodnjem otroštvu, je iskala v moškem. Tega ni našla. V času ...

Mihaela Terkov (photo: Maja Morela) Mihaela Terkov (photo: Maja Morela)

In kako diši ljubezen ...

S tokratno gostjo, profesorico biologije na Gimnaziji in veterinarski šoli v Ljubljani, Mihaelo Terkov smo se pogovarjali o pomenu sočutja do starejših. Kot prostovoljka pri Hospicu se je odločila ...