Marko ZupanMarko Zupan
Meta PotočnikMeta Potočnik
Mogočen začetek predstave na odru (foto: Svobodna Slovenija)
Mogočen začetek predstave na odru

58. obletnica Našega doma San Justo

| 04.11.2014, 06:19 Matjaž Merljak

Slovenska skupnost, ki se zbira v Našem domu v buenosaireškem predmestju San Justo, je ena največjih skupnosti povojne slovenske emigracije v Argentini. Nedavno je praznovala 58. obletnico doma. Za Svobodno Slovenijo jo je opisala Marta Petelin.

Dnevi in meseci v koledarju vedno minevajo in že smo zopet na drugi oktobrski nedelji. Za sanhuške rojake ta datum nosi v sebi velik pomen: nova obletnica Našega doma. Še eno leto delovanja, grenkih in sladkih trenutkov, požrtvovalnosti, vztrajnosti, dobre volje in garanja. Še eno leto športa, srečanj, oddiha in navdiha za nadaljnjo pot v ljubezni do slovenskih korenin in do krščanskih vrednot. Takrat so bili našim prednikom in so nam danes vrline dela v skupno dobro, dragoceni zaklad, ki nosimo v sebi in skušamo predajati naprej dan za dnem.

Naš dom je v nedeljo, 12. oktobra 2014, slavil 58-letnico in posebno povabil vso družino ter prijatelje Doma. Najprej smo se Bogu in Mariji zahvalili za prejete milosti v tej dobi pri sveti maši, ki jo je daroval msgr. dr. Jure Rode; kar lepo število ministrantov je spremljalo mašni obred. Ob oltarju je bila skupina narodnih noš z zastavami. Med mašo so glasovi pevcev Mešanega pevskega zbora San Justo pod vodstvom prof. Andrejke Selan Vombergar napolnili cerkev in polepšali slavje.

Mešani pevski zbor San Justo
Mešani pevski zbor San Justo © Svobodna Slovenija

Po maši smo se zbrali na dvorišču Doma. Napovedovalka je vsem navzočim izrekla dobrodošlico in nas povabila, da s petjem himen počastimo oba naroda. Pred mikrofon je stopil predsednik Našega doma Marjan Grilj, ki je navzoče pozdravil in jih uvedel na ta dan veselja in ponosa. Nato smo se okrepčali z zajtrkom.

Program se je nadaljeval v zgornjih prostorih. Sanhuška družina, ki neguje že 58 let zaupane vrednote in ki se zaveda poslanstva v ohranjevanju v prihodnje, se je zbrala, da bi sledila odrskemu prikazu v besedi, pesmi in plesu.

Najmlajši člani folklorne skupine
Najmlajši člani folklorne skupine © Svobodna Slovenija

Kulturni program se je začel s pozdravom predsednika Našega doma, ki se je zahvalil Bogu za dobrine, ki so nam bile naklonjene in, ki se z zgledom in delom razvijajo na tem prostoru, v naši skupni hiši. Nato je prof. Neda Vesel Dolenc, kot predstavnica Zedinjene Slovenije, izrekla čestitke ob obletnici in želela, da bi to bogato dediščino posredovali iz roda v rod. Slavnostna govornica, Urška Makovec, je podala bogate misli.

Zborček Balantičeve šole
Zborček Balantičeve šole © Svobodna Slovenija

Na odru Frida Beznika se je odprl zastor in zagledali smo slovensko pokrajino s kapelico in velik ekran ... »Družina potuje« Kam? Čas dopusta je, počitnice so in po vseh pripravah so končno že na poti. Peljejo se z avtom, po slovenskih pokrajinah. Živahno so se sledile slike na platnu in oznanjale postaje, pri katerih smo se ustavili, da bi uživali ob plesu ali pesmi.

Predstavniki domov in ustanov pred oltarjem Marije Pomagaj v sanhuški stolnici
Predstavniki domov in ustanov pred oltarjem Marije Pomagaj v sanhuški stolnici © Svobodna Slovenija

Ob Muri smo si ogledali prekmurski ples (Mladika, mladinska skupina), na Dolenjskem smo prisluhnili Vinski pesmi (MPZSJ) ter Abraham 'ma sedem sinov (šolski zbor) in celo zarajali (Mladika, otroška skupina). Na platnu so se prikazale čudovite zelene barve, modro morje, njive, mesta ... Na Primorskem je MPZ Tekel dol po dolin, sledil je rezijanski ples (Mladika, srednja skupina) in nato smo se sprehajali po prestolnici. »Kdor svojo domovino ljubi, ji iz srca želi vse kar je zanjo dobrega in koristnega«. To so tudi s polnim glasom potrdili otroci s pesmijo Slovenec sem (ganljivo, kako so peli iz srca). Mladinska skupina Mladike pa je zaplesala ples iz okolice Ljubljane. Krasote slovenskih pokrajin so se vrstile medtem smo prisluhnili pripovedi Ivana Cankarja o tem, kako nas je Bog obdaril z nebesi pod Triglavom. Zbor MPZ je zaključil s pesmijo Zdravica.

Starejši del skupine
Starejši del skupine © Svobodna Slovenija

Izvedeli smo, kam je pot peljala družino. V srce Gorenjske, na Brezje, kjer domuje podoba Marije Pomagaj. Pri njej smo doma in pri njej čutimo da »Slovence nas ljubi, si v vek nas želi«, kot trdi Vladimir Kos. V molitvi jo prosimo, naj nas še naprej spremlja in vodi na poti življenja. Marija Pomagaj, ostani z nami in prosi za nas!

Program smo zaključili s pesmijo Slovenija v svetu in seveda z zahvalami vsem nastopajočim; prav posebno Tatjani Modic Kržišnik, ki je nosila skrb pri zamisli in režiji programa. Družinski sprehod se je nadaljeval na dvorišču ob okrašenih mizah in vsi so bili zadovoljni z dobrotami, ki so jih pripravile gospe v kuhinji.

Posebno zaslužni so prejeli priznanja
Posebno zaslužni so prejeli priznanja © Svobodna Slovenija

Pred posladkom pa je Naš dom počastil nekatere izmed marljivih in neutrudnih delavcev. Tokrat so prejeli priznanje: ga. Micka Groznik (prva predsednica sanhuškega odseka ZSMŽ in odlična kuharica!), gdč. Anica Mehle (navduševalka slovenskega petja med malimi in ne tako malimi ter spretna izdelovalka prtov za oltarje), prof. Mirjam Oblak (vzgojiteljica, kulturna organizatorka, verska animatorka, pobudnica), g. Stanko Jelen (gospodar, voditelj, kuhar, igralec) in prof. Jure Urbančič (mladinski voditelj, pobudnik športa in izletov). Vsi so bili deležni močnih aplavzov, kot priznanje za ure in ure darovane Našemu domu s svojimi talenti.

Dinamični mladi band Km. 43
Dinamični mladi band Km. 43 © Svobodna Slovenija

Ko so se zbrali vsi člani skupine KM43, so tudi oni dodali svoj delež na tem slavju in poskrbeli za zabavo in prijetno razpoloženje.

Papež na srečanju z mladimi v Benetkah (photo: Vatican Media) Papež na srečanju z mladimi v Benetkah (photo: Vatican Media)

Papež v Benetkah

Papež Frančišek se je dopoldne mudil v Benetkah. V mestu na vodi se je mudil približno 5 ur, v tem času pa obiskal ženski zapor, nagovoril umetnike na beneškem bienalu in se srečal z mladimi, ...

Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: ) Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: )

Živela sem z romantičnim narcisom

Vse, kar si je Petra Strelec želela, je bila ljubezen, spoštovanje, nežnost in varnost. Vse tisto torej, kar ji je manjkalo v zgodnjem otroštvu, je iskala v moškem. Tega ni našla. V času ...

Mihaela Terkov (photo: Maja Morela) Mihaela Terkov (photo: Maja Morela)

In kako diši ljubezen ...

S tokratno gostjo, profesorico biologije na Gimnaziji in veterinarski šoli v Ljubljani, Mihaelo Terkov smo se pogovarjali o pomenu sočutja do starejših. Kot prostovoljka pri Hospicu se je odločila ...