Slavi KoširSlavi Košir
Aleš KarbaAleš Karba
Meta PotočnikMeta Potočnik
Križ pred cerkvijo Marije Vnebovzete v Clevelandu (foto: Tone Ovsenik)
Križ pred cerkvijo Marije Vnebovzete v Clevelandu

Dogajanje v Clevelandu

| 02.11.2014, 18:13 Matjaž Merljak

Zadnja oktobrska nedelja nam je zaznamovala kar nekaj dogodkov v našem kraju. Že v cerkvi svetega Vida ob pol enajsti maši je bilo nadpovprečno število udeležencev.

Društvo absolventov šole svetega Vida je vabilo vse, ki so obiskovali to šolo, bodisi angleško ali slovensko, k udeležbi maše in po njej so postregli s kosilom v dvorani. Sveto mašo je daroval župnik Božnar s sodelovanjem diakona Janeza Vidmarja, ki je prišel za to priložnost iz Chicaga. Navzoč je bil tudi škof Edvard Pevec, ki je pred 75-imi leti končal osemletko v tej šoli. Župnik Božnar se je med pridigo zahvalil vsem, ki so se po tolikih letih spet vrnili v domačo župnijo in znova oživeli to društvo.

V Slovenskem društvenem domu v predmestju Euclid je zapel mešani pevski zbor Zarja svoj že 99. letni jesenski koncert. Vsa čast gre članom, ki vztrajajo toliko let in čujejo slovensko pesem. Obisk je bil številčen, ko so pevci zapeli nekaj najuspešnejših pesmi prejšnjih koncertov. Po koncertu se je razvila domača zabava s plesom.

Na Slovenski pristavi se je zbralo članstvo ob občnem zboru, kjer je bil izvoljen novi odbor za prihodnje leto. Sicer odbor je ostal skoraj enak, le da je bilo izvoljenih nekaj novih članov, ki so nadomestili odhajajoče. Za predsednico je bila ponovno izvoljena Mary Ann Vogel, ki vodi to ustanovo že tri leta.

V dvorani Marije Vnebovzete so pa servirali zajtrk s palačinkami, prvi v tem jesenskem času, ki se bo nadaljeval mesečno vse tja do pomladi.

Včeraj je bil pa praznik vseh svetih. Mašni urnik je bil sličen nedeljskemu, čeprav to ni bil zapovedan praznik. Ta praznik govori o krščanskih junakih, svetnikih, ki jih Cerkev vidi vredne posnemanja. Na ta dan se spomnimo vernih kristjanov, ki so svetniki, ker so se trudili doseči nebesa. Poleg obiska sveta maše smo se rojaki zbrali na Slovenski pristavi sredi popoldneva in molili za vse pokojne člane in prijatelje. Po molitvah je bila na voljo večerja.

Danes je pa vernih duš dan, ko se maše berejo za duše naših ljubljenih pokojnih, za naše umrle farane in dobrotnike. Molimo tudi za vse pokojne in jih priporočamo Božjemu miru in usmiljenju. Po naših molitvah, dobroti in postu prosimo za verne duše v vicah, ki še niso prejele božjega pogleda.

Oltarno društvo Marije Vnebovzete se je danes zbralo ob skupni sveti maši. Popoldne so se članice zbrale ob molitvi sv. ure. Ob tem so se tudi spomnile vseh pokojnih članic, ki so preminule v preteklem letu. Po pobožnosti so tudi imele običajni sestanek.

Papež na srečanju z mladimi v Benetkah (photo: Vatican Media) Papež na srečanju z mladimi v Benetkah (photo: Vatican Media)

Papež v Benetkah

Papež Frančišek se je dopoldne mudil v Benetkah. V mestu na vodi se je mudil približno 5 ur, v tem času pa obiskal ženski zapor, nagovoril umetnike na beneškem bienalu in se srečal z mladimi, ...

Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: ) Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: )

Živela sem z romantičnim narcisom

Vse, kar si je Petra Strelec želela, je bila ljubezen, spoštovanje, nežnost in varnost. Vse tisto torej, kar ji je manjkalo v zgodnjem otroštvu, je iskala v moškem. Tega ni našla. V času ...

Mihaela Terkov (photo: Maja Morela) Mihaela Terkov (photo: Maja Morela)

In kako diši ljubezen ...

S tokratno gostjo, profesorico biologije na Gimnaziji in veterinarski šoli v Ljubljani, Mihaelo Terkov smo se pogovarjali o pomenu sočutja do starejših. Kot prostovoljka pri Hospicu se je odločila ...