Andrej ŠinkoAndrej Šinko
Cerkev Marije Vnebovzete v Clevelandu (foto: Tone Ovsenik)
Cerkev Marije Vnebovzete v Clevelandu | (foto: Tone Ovsenik)

Novice iz Clevelanda

| 19.10.2014, 19:37 Matjaž Merljak

Slovenci v Clevelandu smo z veseljem sprejeli novico, da je papež Frančišek le izbral naslednika oziroma novega nadškofa in metropolita ljubljanske nadškofije, patra Staneta Zoreta, saj je bila nadškofija brez voditelja več kot leto dni. Zato začenjam današnje poročilo z čestitko, ki je bila že poslana v Ljubljano.

Namreč glasi se nekak takole. »Slovenski rojaki ali ameriški Slovenci v Clevelandu Vam, pater Stanislav Zore, iskreno čestitamo ob imenovanju nadškofa in metropolita ljubljanske nadškofije. Za Vas molimo in Vam želimo, naj Vas dobri Bog po pripošnji Marije Pomagaj, zavetnice Slovencev, blaženega škofa in buditelja, Antona Martina Slomška ter mučenca blaženega Alojzija Grozdeta nakloni obilo blagoslova, razsvetljenja in moči pri Vašem odgovornem delu v Njegovo čast in blagor Cerkve in vseh Slovencev.« Podpisana slovenska župnika v Clevelandu Jože Božnar in Janez Kumše ter čez dvesto rojakov.

Danes, na misijonsko nedeljo, so župljani Marije Vnebovzete vabljeni, da pomagajo po svoji moči zgraditi novo cerkev v Mongoliji, kjer je svetovno najmlajša Cerkev, kakor tudi v drugih osamljenih, odročnih krajih sveta. Po našem pričevanju Kristusa ubogi prejemajo praktično pomoč in doživetje Božje ljubezni in usmiljenja. Vsi župljani so naprošeni, da velikodušno darujejo za svetovni misijon.

V dvorani svetega Vida pa danes poteka dobrodelno kosilo za mlada dva fanta, mladoletnika, ki se najdeta v hudi bolezni. Izdatki za zdravljenje so ogromni in starši se najdejo v veliki potrebi. Župnija svetega Vida, ki že več let enkrat letno skuša pomagati ljudem v težkih potrebah s posebnim kosilom, se je letos odločila pomagati tem dvem malim fantom oziroma družini, da se malo olajšajo stroški, saj fanta potrebujeta posebno zdravniško sobo za zdravstveno oskrbo.

V teh dneh, do 15. novembra, poteka zbiranje hrane pod geslom »Pokaži svojo ljubezen« za uboge. Obe naši župniji, Marija Vnebovzeta in sveti Vid, skupaj z American Mutual Life Association, so zbrali moči in v slogi nameravajo zbrati nekaj zaloge hrane in to podariti Cleveland Food Bank, ki hrano razdeli potrebnim, to posebno še za praznike kot je Zahvalni dan v novembru.

Včeraj, v soboto se je slovenska clevelandska mladina in starejši, zabavala na Slovenski pristavi ob neobičajni zabavi. Mladi člani pristave so si želeli drugačen večer in se odločili, da pripravijo večer po slogi Oktoberfesta. Servirali so tipično hrano takega večera in tudi zabave ni manjkalo. Obisk je bil zelo lep, posebno mladine, ki jo včasih pogrešamo.

Papež na srečanju z mladimi v Benetkah (photo: Vatican Media) Papež na srečanju z mladimi v Benetkah (photo: Vatican Media)

Papež v Benetkah

Papež Frančišek se je dopoldne mudil v Benetkah. V mestu na vodi se je mudil približno 5 ur, v tem času pa obiskal ženski zapor, nagovoril umetnike na beneškem bienalu in se srečal z mladimi, ...

Mihaela Terkov (photo: Maja Morela) Mihaela Terkov (photo: Maja Morela)

In kako diši ljubezen ...

S tokratno gostjo, profesorico biologije na Gimnaziji in veterinarski šoli v Ljubljani, Mihaelo Terkov smo se pogovarjali o pomenu sočutja do starejših. Kot prostovoljka pri Hospicu se je odločila ...

Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: ) Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: )

Živela sem z romantičnim narcisom

Vse, kar si je Petra Strelec želela, je bila ljubezen, spoštovanje, nežnost in varnost. Vse tisto torej, kar ji je manjkalo v zgodnjem otroštvu, je iskala v moškem. Tega ni našla. V času ...