Marjan BuničMarjan Bunič
Jakob ČukJakob Čuk
Andrej ŠinkoAndrej Šinko
Srečanje ministra Žmavca z manjšinci (foto: USZS)
Srečanje ministra Žmavca z manjšinci

Minister Žmavc s predstavniki zamejcev

| 18.10.2014, 09:34 Matjaž Merljak

Vodja Urada Vlade Republike Slovenije za Slovence v zamejstvu in po svetu USZS, pristojni minister brez listnice, Gorazd Žmavc, se je v petek, 17. oktobra 2014, na delovnem srečanju sestal s predsedniki vseh krovnih organizacij slovenske skupnosti v Italiji, Avstriji, na Madžarskem in Hrvaškem.

Kot so sporočili z USZS, je minister predstavil nov model financiranja za zamejce. Ta se bo delil na redno in projektno financiranje.

Poudaril je koordinacijo dela, sodelovanja USZS z vrhom države, z ministrstvi, z državnozborsko komisijo za odnose s Slovenci v zamejstvu in po svetu (srečanja se je udeležil njen predsednik Ivan Hršak) in predstavniki zamejstva. To je ključ do bolj transparentnega, konstruktivnega medsebojnega odnosa in iskanje nadaljnjih rešitev za boljši manjšinski razvoj kot tudi razvoj Slovenije.

Poudarjen je bil delež mladih. Z USZS so sporočili, da je potrebno podpreti projekte, ki krepijo mladinsko zavest z novo vsebino in evropskimi projekti.

V pogovorih so se dotaknili tudi skupne manjšinske koordinacije SLOMAK, ki je potrebna natančnejšega premisleka.

Minister Žmavu in predsedniki zamejskih krovnih organizacij
Minister Žmavu in predsedniki zamejskih krovnih organizacij © USZS

Papež na srečanju z mladimi v Benetkah (photo: Vatican Media) Papež na srečanju z mladimi v Benetkah (photo: Vatican Media)

Papež v Benetkah

Papež Frančišek se je dopoldne mudil v Benetkah. V mestu na vodi se je mudil približno 5 ur, v tem času pa obiskal ženski zapor, nagovoril umetnike na beneškem bienalu in se srečal z mladimi, ...

Mihaela Terkov (photo: Maja Morela) Mihaela Terkov (photo: Maja Morela)

In kako diši ljubezen ...

S tokratno gostjo, profesorico biologije na Gimnaziji in veterinarski šoli v Ljubljani, Mihaelo Terkov smo se pogovarjali o pomenu sočutja do starejših. Kot prostovoljka pri Hospicu se je odločila ...

Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: ) Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: )

Živela sem z romantičnim narcisom

Vse, kar si je Petra Strelec želela, je bila ljubezen, spoštovanje, nežnost in varnost. Vse tisto torej, kar ji je manjkalo v zgodnjem otroštvu, je iskala v moškem. Tega ni našla. V času ...