Slavi KoširSlavi Košir
Marko ZupanMarko Zupan
Marta JerebičMarta Jerebič
Koroški kulturni dnevi na Primorskem 2014 (foto: ARO)
Koroški kulturni dnevi na Primorskem 2014

16. Koroški kulturni dnevi na Primorskem

| 15.10.2014, 12:15 Matjaž Merljak

V organizaciji Zveze slovenske katoliške prosvete iz Gorice, Slovenske prosvete iz Trsta in Krščanske kulturne zveze iz Celovca se bodo od 19. do 26. oktobra v Trstu, Gorici in okoliških vaseh odvijali 16. Koroški kulturni dnevi na Primorskem. Na sporedu so lutkovne predstave, srečanje odbornikov, predstavitev svetopisemskih besedil, pravljično-glasbena urica, razstava, srečanje glasbenih šol, srečanje mladinskih zborov, gledališka predstava in politična okrogla miza.

Spored je izjemno pester – iz Koroške se bo na Primorskem predstavilo nad 50 kulturnih ustvarjalcev, ki bodo nastopali kot glasbeniki, pevci, gledališki in lutkovni igralci, umetniki in politični predstavniki.

Kulturna izmenjava med Koroško in Primorsko traja že več kot trideset let. Kultura in umetnost sta pomembna dejavnika identitete in samozavesti in s tem preživetja narodne skupnosti. Iz te zavesti se je svojčas porodila zamisel žive kulturne izmenjave, ki naj bi pomagala uresničiti del skupnega kulturnega prostora tudi prek državnih mej.

Prva sodelovanja med Slovenci iz Koroške in Primorske so se začela kmalu po vojni, sadovi teh izmenjav pa so prisotni še danes. Zveza posveča veliko pozornosti kulturnemu sodelovanju s Koroško. Dobro se zaveda pomembnosti takega sodelovanja, ki utrjuje zamejski prostor in istočasno obogati medsebojno sodelovanje. Ob takih srečanjih pride do skupne izmenjave informacij, novih spoznanj in utrjevanja že obstoječih prijateljstev.

Letošnji kulturni dnevi se bodo začeli v nedeljo, 19. oktobra v Štmavru in Trstu. Na sedežu KD Sabotin v Štmavru ob 11.30, po sveti maši, ki bo ob priložnosti Pohoda na Sabotin, med ruševinami cerkve Sv. Valentina. Nastopila bo lutkovna skupina SKD Celovec Mi smo mi - Navihanci z lutkovno predstavo Žabe. Po motivih Maxa Velthujsa jo je napisala režiserka in scenografka Breda Varl in je izjemno primerna za otroško občinstvo, ker vsebuje vse elemente, ki pritegujejo pozornost: lutke, privlačno glasbo (napisala jo je Katarina Hartmann), dojemljivo vsebino z ustreznim besedilom in seveda dobro podane vloge. Ponovitev bo popoldne o 16. in 17.30 v Marijinem domu pri svetem Ivanu v Trstu.

V ponedeljek, 20. oktobra, bo v Gorici srečanje odbornikov KKZ iz Celovca, ZSKP v Gorici in SP v Trstu. Ob 20.30 bo v Peterlinovi dvorani na Ulici Donizetti v Trstu predstava Prerok Janka Krištofa. Gre za izbrana svetopisemska besedila vélikih prerokov stare zaveze.

V torek, 21. oktobra, bo ob 10.00 v Narodnem domu v Trstu, na oddelku za mlade bralce, pravljično glasbena urica za otroke, ki jo bosta izvedli Lenčka in Niko Kuppper. V galeriji Ars - Katoliški knjigarni na Travniku pri Gorici bo ob 18.00 otvoritev razstave del akademskega slikarja Kristijana Sadnikarja iz Celovca. Umetnika bo predstavil Jože Kopeinig, za glasbeni okvir bodo poskrbeli Glasbeniki iz Šentprimoža. Soprireditelj je društvo Ars.

Akademski slikar Kristijan Sadnikar se je rodil leta 1964 v Celovcu. Po maturi na Slovenski gimnaziji v Celovcu je v letih 1984 do 1986 opravil Mojstrsko šolo za slikanje v Gradcu, nato je od leta 1986 do 1992 obiskoval Akademijo za likovno umetnost v Ljubljani, kjer je junija 1992 tudi diplomiral. Kot likovni pedagog je zaposlen na Zvezni gimnaziji in realni gimnaziji za Slovence v Celovcu. Živi in ustvarja v Nagelčah pri Št. Primožu.

V sredo, 22. oktobra bo v komorni dvorani Kulturnega centra Lojze Bratuž v Gorici z začetkom ob 17. uri, srečanje glasbenih šol. Sodelujejo gojenci SCGV Emil Komel, Koroške glasbene šole in Glasbene matice. Soprireditelj je Slovenski center za glasbeno vzgojo Emil Komel iz Gorice.

V soboto, 25. oktobra, bo od 20.00 uri v novi cerkvi sv. Janeza Krstnika v Štivanu srečanje mladinskih zborov. Nastopajo: Dekliška skupina iz Vipave, Mladinski zbor iz Nabrežine, Mladinski zbor Young Roses iz Šmarjete v Rožu. Soprireditelj je Zveza cerkvenih zborov.

V nedeljo, 26. oktobra, bodo nastopili gledališčniki KPD Planina iz Sel s komedijo Bolje tič v roki kot tat na strehi, avtorja Matjaža Zupančiča. Za režijo je poskrbel Franci Končan. Predstava bo v župnijski dvorani Anton Gregorčič v Štandrežu s pričetkom ob 17. uri in je vključena v gledališki abonma PD Štandrež. Soprireditelj je PD Štandrež.

V ponedeljek, 27. oktobra, pa bo ob 20.30 v Peterlinovi dvorani v Trstu okrogla miza, na kateri sodelujejo predstavniki NSKS, EL, SSO, SSk.

Pobudniki kulturnih dnevov toplo vabijo na ogled prireditev.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.