Slavi KoširSlavi Košir
Marko ZupanMarko Zupan
Marta JerebičMarta Jerebič
Dviganje zastav in petje himen na pristavskem mladinskem dnevu (foto: Svobodna Slovenija)
Dviganje zastav in petje himen na pristavskem mladinskem dnevu

Pristavski mladinski dan

| 08.10.2014, 05:59 Matjaž Merljak

V slovenski skupnosti na področju Buenos Airesa se nadaljuje izvedba mladinskih dni v posameznih krajevnih Domovih. Ti dnevi so priložnost, da mladina, poleg športnih dejavnosti in kulturnih nastopov, potrdi svoje slovenske korenine in se tesneje poveže s člani drugih skupnosti.

Letos se je pristavski Mladinski dan premaknil na nedeljo, 8. septembra, skoraj mesec pred tradicionalnim datumom, da bi mladina prvo nedeljo oktobra lahko romala peš v Luján. Hvala Bogu, je bilo vreme res lepo, sončno in toplo. Mladina se je začela zbirati že v zgodnjih jutranjih urah in pričela s tekmovanji v nogometu - tako za fante kot za dekleta.

Proti poldnevu se je začel formalni del prireditve. Najprej sta pozdravila predsednika krajevnih mladinskih organizacij, Nevenka Grohar in Nikolaj Skubic, in skupaj smo, ob dviganju zastav, pozdravili dve domovini. Sledila je sveta maša, ki jo je daroval g. Franci Cukjati, ob somaševanju g. Igorja Groharja in spremstvu mladine, ki je izredno lepo pripravila vsak del maše, še posebno pa petje.

Člani obeh domačih nogometnih ekip
Člani obeh domačih nogometnih ekip © Svobodna Slovenija

Po sveti maši je sledilo okusno kosilo, ki sta ga imela na skrbi Danči Grohar in Andrej Conde. Izkazala sta se kot dobra kuharja, mladina pa je vse pripravljeno prijazno postregla gostom.

Tudi popoldan je bil prijeten, saj je obilo obiskovalcev spremljalo tekme in izrabilo čas za klepet in srečanje s prijatelji in znanci. Proti večeru pa se je napolnila zgornja dvorana v pričakovanju kulturnega programa. Po uvodnih besedah predsednikov, se je na odru prikazala trgovina, v kateri so se razpletle raznovrstne dogodivščine z vsakim kupovalcem, ki je vstopil vanjo. Mladi so znali zanimivo prikazati razne problematike s sproščenim igranjem in petjem. Večkrat smo se nasmejali. Skozi zgodbo so nas peljali do zaključka, da je mnogo boljše in lepše, če se dela skupno, kot pa če vsak ločeno vleče naprej! Program se je zaključil z zahvalami vsem, ki so sodelovali pri pripravi mladinskega dne, s podelitvijo nagrad zmagovalcem turnirja in petjem mladinske himne.

Vsi nastopajoči in sodelavci na kulturnem delu prireditve
Vsi nastopajoči in sodelavci na kulturnem delu prireditve © Svobodna Slovenija

Še pozno v noč je zvenela glasba v dvorani, in prijatelji so se zaklepetali na dvorišču v prijetni družbi! Veseli smo bili obiska!

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.