Jakob TurkJakob Turk
Jakob ČukJakob Čuk
Marcel KrekMarcel Krek
Dviganje zastav in petje himen na pristavskem mladinskem dnevu (foto: Svobodna Slovenija)
Dviganje zastav in petje himen na pristavskem mladinskem dnevu

Pristavski mladinski dan

| 08.10.2014, 05:59 Matjaž Merljak

V slovenski skupnosti na področju Buenos Airesa se nadaljuje izvedba mladinskih dni v posameznih krajevnih Domovih. Ti dnevi so priložnost, da mladina, poleg športnih dejavnosti in kulturnih nastopov, potrdi svoje slovenske korenine in se tesneje poveže s člani drugih skupnosti.

Letos se je pristavski Mladinski dan premaknil na nedeljo, 8. septembra, skoraj mesec pred tradicionalnim datumom, da bi mladina prvo nedeljo oktobra lahko romala peš v Luján. Hvala Bogu, je bilo vreme res lepo, sončno in toplo. Mladina se je začela zbirati že v zgodnjih jutranjih urah in pričela s tekmovanji v nogometu - tako za fante kot za dekleta.

Proti poldnevu se je začel formalni del prireditve. Najprej sta pozdravila predsednika krajevnih mladinskih organizacij, Nevenka Grohar in Nikolaj Skubic, in skupaj smo, ob dviganju zastav, pozdravili dve domovini. Sledila je sveta maša, ki jo je daroval g. Franci Cukjati, ob somaševanju g. Igorja Groharja in spremstvu mladine, ki je izredno lepo pripravila vsak del maše, še posebno pa petje.

Člani obeh domačih nogometnih ekip
Člani obeh domačih nogometnih ekip © Svobodna Slovenija

Po sveti maši je sledilo okusno kosilo, ki sta ga imela na skrbi Danči Grohar in Andrej Conde. Izkazala sta se kot dobra kuharja, mladina pa je vse pripravljeno prijazno postregla gostom.

Tudi popoldan je bil prijeten, saj je obilo obiskovalcev spremljalo tekme in izrabilo čas za klepet in srečanje s prijatelji in znanci. Proti večeru pa se je napolnila zgornja dvorana v pričakovanju kulturnega programa. Po uvodnih besedah predsednikov, se je na odru prikazala trgovina, v kateri so se razpletle raznovrstne dogodivščine z vsakim kupovalcem, ki je vstopil vanjo. Mladi so znali zanimivo prikazati razne problematike s sproščenim igranjem in petjem. Večkrat smo se nasmejali. Skozi zgodbo so nas peljali do zaključka, da je mnogo boljše in lepše, če se dela skupno, kot pa če vsak ločeno vleče naprej! Program se je zaključil z zahvalami vsem, ki so sodelovali pri pripravi mladinskega dne, s podelitvijo nagrad zmagovalcem turnirja in petjem mladinske himne.

Vsi nastopajoči in sodelavci na kulturnem delu prireditve
Vsi nastopajoči in sodelavci na kulturnem delu prireditve © Svobodna Slovenija

Še pozno v noč je zvenela glasba v dvorani, in prijatelji so se zaklepetali na dvorišču v prijetni družbi! Veseli smo bili obiska!

Udeleženci okrogle mize tedna za življenje - z mikrofonom Tomaž Merše (photo: Marjana Debevec) Udeleženci okrogle mize tedna za življenje - z mikrofonom Tomaž Merše (photo: Marjana Debevec)

Bo pesem "Mama je ena sama" kmalu prepovedana?

Zaključujemo teden za življenje, katerega eden od osrednjih dogodkov je bila sredina okrogla miza na temo: moški in ženska je izvorni načrt. V pogovoru so sodelovali trije zakonski pari, ki so ...

Nogometašica Mirjam Kastelec (photo: osebni arhiv) Nogometašica Mirjam Kastelec (photo: osebni arhiv)

Ne želim si, da Downovega sindroma ne bi imel

Na Pohodu za življenje je pričevala nogometašica, ki je tudi najboljša strelka prve slovenske ženske nogometne lige. Vendar pa izjemna 23-letnica ni zgolj 'kraljica strelk', temveč je tudi vzorna ...

Če imamo močne sadike z golimi koreninami, jih sadimo jeseni, sicer pa rajši spomladi (photo: Stan Slade / Unsplash) Če imamo močne sadike z golimi koreninami, jih sadimo jeseni, sicer pa rajši spomladi (photo: Stan Slade / Unsplash)

Jesenska nega jagodičevja za obilno letino

Čeprav ob besedi jagodičevje največkrat pomislimo na jagode, maline, borovnice, robide, kosmulje in ribez, je jagodičevja iz leta v leto več. V Svetovalnici smo se ustavili ob nekaterih opravilih, ...

Marko Železnik (photo: osebni arhiv) Marko Železnik (photo: osebni arhiv)

Ko mami moli za tvoj »biznis«

V prostorih gradu Bogenšperk obratuje Krčma na gradu, katere vodenje je nedavno prevzel mladi kuharski šef Marko Železnik, ki se je že od svojega 15. leta izobraževal in izpopolnjeval na ...