Maja MorelaMaja Morela
Jakob ČukJakob Čuk
Marjana DebevecMarjana Debevec

46. romanje v Švici živečih Slovencev

| 06.10.2014, 13:07 Matjaž Merljak

Švicarsko Marijino romarsko središče Einsiedeln se je v nedeljo, 28. septembra 2014, kopalo v soncu, preplavila pa ga je tudi topla slovenska beseda. Že 46-tič so namreč na Slomškovo nedeljo v Švici živeči Slovenci poromali v baziliko Marije Vnebovzete ter nadaljevali druženje na popoldanskem srečanju.

Pri sveti maši je več kot 500 rojakov nagovoril kardinal Franc Rode: "Daleč od korenin je tudi naša vera na preizkušnji, a moramo ostati zvesti in pričevati z delom in življenjem ... Kaj nam pomeni vera danes? Vera daje trdnost in smisel življenju. Ni nekaj postranskega, ampak nas najglobje zaznamuje. Edino vera odgovarja na bistvena vprašanja, ki si jih človek zastavlja. Iz odgovorov na ta vprašanja pa je odvisna kakovost našega življenja. Če ni odgovorov, je v ljudeh toliko več tesnobe in obupa ... Človekovo srce je nemirno, dokler ne najde odgovora - Boga. Tudi Božje srce je nemirno, dokler ne najde vsakega izmed nas. Bog nas išče. Po Izaiju nam sporoča: Dragocen si v mojih očeh ..."

46. romanje švicarskih rojakov v Einsiedeln 2014
46. romanje švicarskih rojakov v Einsiedeln 2014 © Matej Pavlič

Rojaki so popoldne nadaljevali druženje v bližnji dvorani, kjer je kulturno-zabavni program pripravil Mladinski pevski zbor Župnije Vič. Organizacijo in izvedbo srečanja je že trinajstič zapored trdno držal v svojih rokah vodja slovenske misije, David Taljat: "Bog nas je pogledal skozi veliko okno. To je bilo nekaj globokega, lepega, prodornega in duhovnega za vse, kar daje moč rojakom skozi vse leto."

Romanja v Einsiedelnu se je udeležil tudi slovenski veleposlanik v Švici, Franc Mikša, ki je ob tej priložnosti podelil priznanje Urada za Slovence po svetu za požrtvovalno delo med rojaki Tonetu Lenclu: "To priznanje je velika stvar, ki je človek ne dobi vsak dan. Prepričan sem, da bi se ga zaslužil marsikdo, ki je bil danes tu v dvorani, pa tudi kdo, ki ga ni bilo."

Kardinal Rode v Einsiedelnu z Mladinskim zborom župnije Vič
Kardinal Rode z Mladinskim zborom župnije Vič © Matej Pavlič

Srečanja Slovencev v Einsiedelnu so se udeležili rojaki vseh generacij, med njimi tudi gospa Dragica, ki prihaja iz Miklavža pri Mariboru, v Švici pa živi že 50 let: "Radi se družimo, to nas veže z našimi dušami, vedno se imamo 'fajn'."

Tudi v Švici se Slovenci izkazujejo na mnogih področjih. Martin Brumec denimo v bližini Basla poznavalsko prideluje zelo cenjena vina.

Kardinal Rode je v Einsiedelnu zbrane pozdravil v kulturnem programu v dvorani
Kardinal Rode je zbrane pozdravil v kulturnem programu v dvorani © Matej Pavlič

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.