Maja MorelaMaja Morela
Jakob ČukJakob Čuk
Marjana DebevecMarjana Debevec

Zlati jubilej slovenske župnije v Hamiltonu

| 03.10.2014, 11:23 Matjaž Merljak

Župnija sv. Gregorija Velikega v Hamiltonu v Kanadi to leto praznuje zlati jubilej. Praznovati so začeli že pred letom dni, v letošnjem poletju je bilo praznovanje združeno s Slovenskim dnevom, ki je potekal v tej župniji, v nedeljo, 28. septembra 2014, pa je bilo na jesenskem banketu osrednje praznovanje 50-letnice župnije.

Župnik Drago Gačnik je v pogovoru za oddajo Slovencem po svetu in domovini povedal, da so se na praznovanje pripravljali dlje časa, zadnji dneve tudi duhovno s tridnevnico. Vsak večer je eden od gostov iz Slovenije nagovoril zbrane pri maši. Gostje so bili: salezijanski inšpektor Janez Potočnik, salezijanski ekonom Blaž Cuderman ter dr. Bogdan Kolar, profesor na teološki fakulteti.

Nedeljska praznična sveta maša ob 10. uri je bila zelo slovesna. Prišlo je 500 ljudi, tako da je bila cerkev premajhna in so bili še v preddverju. Upokojeni hamiltonski škof Tonnos ni mogel priti, zato je somaševanje vodil inšpektor Potočnik, pridigal pa je ameriško-kanadski inšpektor Thomas A. Dunne. Sodelovali so vitezi reda sv. Kolumba, slovenski in angleški zbor ter tudi številni drugi: s prinašanjem darov, branjem beril in prošenj ... Po maši so se zbrali še za skupinsko fotografijo.

Hamilton, župnijska cerkev sv. Gregorija Velikega
Hamilton, župnijska cerkev sv. Gregorija Velikega © Vestnik slo. župnije v Hamiltonu

Praznovanje zlatega jubileja so nadaljevali v dvorani s kosilom, ki se ga je udeležilo okrog 440 ljudi. Vmes so si lahko ogledali predstavitev zgodovine župnije v fotografijah. Sledil je kulturni program, v katerem sta pozdravila oba inšpektorja, zapeli so moški zbor Majolka, ženski in mešani zbor, zaplesala je folklorna skupina Venec, predvajali pa so tudi 17-minutni film iz obdobja 1961-1965. To je nemi film, a v barvah, ki prikazuje gradnjo dvorane in druge dogodke tega časa.

Prireditve so se udeležili tudi Marjan Kolarič, predsednik Vseslovenskega kulturnega odbora, Majda Razpotnik iz Niagarske koordinacije, časni konzul John Doma, ki je predstavil tudi novega veleposlanika Marjana Cencena. Omenjeni so župniji ob jubileju tudi izročili priznanja. Zbrane je pozdravil tudi predsednik župnijskega pastoralnega sveta Milan Ferletič.

Hamilton, župnijska cerkev, notranjost
Hamilton, župnijska cerkev, notranjost © Vestnik slo. župnije v Hamiltonu

Tudi pri dogodkih in praznovanjih, ki bodo v nadaljevanju leta, se bodo spomnili jubileja. Nenazadnje bo priložnost za jubilej tudi prihodnje leto, saj je bila maja leta 1965 blagoslovljena dvorana za srečanja.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.