Slavi KoširSlavi Košir
Jakob ČukJakob Čuk
Andrej ŠinkoAndrej Šinko

Odziv katoliških laikov in Aninega sklada na novico o novem nadškofu

Slovenija | 05.10.2014, 20:45

Na imenovanje patra Staneta Zoreta za novega ljubljanskega nadškofa metropolita so se odzvali v Svetu katoliških laikov Slovenije. Želijo, da bi vodil odprt in kakovosten dialog z laiki. Novega ordinarija ljubljanske nadškofije so se razveselili tudi v Aninem skladu.

V svetu so bili prijetno presenečeni. "Ob izpraznjenem škofovskem sedežu je bilo v preteklih 14 mesecih marsikatero področje delovanja Katoliške Cerkve kot celote upočasnjeno in oteženo. Pričakujemo, da se bodo s prevzemom škofovske službe težave uredile," je sporočil njegov predsednik Tilen Mlakar. Kot je dodal, v svetu želijo, da bo novi ljubljanski nadškof metropolit, tako kot njegov predhodnik Anton Stres, vodil odprt in kakovosten dialog s slovenskimi laiki in laiškimi organizacijami. "Pred patrom Stanetom Zoretom je odgovorna in nič kaj lahka naloga vodenja osrednje slovenske nadškofije, a zaupamo, da je Sveti sedež za to mesto izbral pravega človeka. Pri njegovem delu mu želimo veliko poguma, vztrajnosti, pokončnosti in Božjega blagoslova," je še navedel Mlakar.

Pater Zore je predsednik Konference redovnih ustanov v Sloveniji, ki je ustanoviteljica Aninega sklada, in tudi predsednik strokovno-nadzornega odbora te ustanove, ki pomaga družinam z več otroki. "Poznamo ga po njegovi globoki duhovnosti, po njegovem očetovskem in skrbnem odnosu do ljudi, družin in težav, s katerimi se srečujejo. Poznamo ga po njegovi delavnosti, stalni razpoložljivosti za druge in vidnem izžarevanju veselja v poklicu, ki si ga je izbral, biti duhovnik, redovnik," je zapisala predsednica uprave Aninega sklada Marija Šterbenc. Ta ustanova je z imenovanjem patra Zoreta za novega ordinaarija ljubljanske nadškofije po njenih besedah dobila dodatno podporo, dodatnega zaveznika, ki jo bo še naprej spremljal z očetovsko skrbjo in molitvijo. "Resnično lahko rečemo, da smo dobili pastirja v pravem pomenu besede. Kajti v času, v kakršnem zdaj živimo, v času ko se Slovenija na nek način duši v problemih, ki jih je treba reševati najprej na način, da znamo prisluhniti drug drugemu, da znamo videti drug drugega, da zmoremo pomagati drug drugemu, ne da bi zato iskali ali pričakovali plačila ali druge ugodnosti, je pastir, kot je pater Stane Zore, nujen."

Slovenija, Cerkev na Slovenskem
Mladinci skakalci (photo: SloSki Nordic team) Mladinci skakalci (photo: SloSki Nordic team)

Te športne novice se veseli naš sodelavec Jože

Z mladinskega svetovnega prvenstva v nordijskih športih v Whistlerju v Kanadi spet prihajajo lepe novice. Te so posebej razveselile tudi našega sodelaveca Jožeta Bartolja. Slovenski skakalci, med ...