Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Alen SalihovićAlen Salihović

Novemu nadškofu čestitali škof Glavan in ostali slovenski škofje ter kardinal Rode

Slovenija | 04.10.2014, 20:45

Novoimenovani ljubljanski nadškof metropolit prejema številne čestitke. Med prvimi sta mu jo izrekla predsednik Slovenske škofovske konference in apostolski administrator ljubljanske nadškofije, škof Andrej Glavan, ter kardinal Franc Rode. Čestitali so mu tudi njegov predhodnik, nadškof Anton Stres, in ostali slovenski škofje. Prav tako mu je voščil državni vrh.

Škof Glavan je patru Stanetu Zoretu čestital že zjutraj. "Spoštovani gospod nadškof metropolit, dragi pater Stane! Med zasedanjem predsednikov evropskih škofovskih konferenc, ki se ga udeležujem v Rimu, sem izvedel za Vaše imenovanje, ki se ga iskreno veselim, saj bo Ljubljanska nadškofija in cerkvena pokrajina dobila novega pastirja, ki se ji bo lahko povsem posvetil. Bogate izkušnje, ki ste jih pridobili med vodenjem Slovenske frančiškanske province svetega Križa in v času predsedovanja Konferenci redovnih ustanov Slovenije, Vam bodo prav gotovo koristile pri Vaši odgovorni pastirski službi. Prepričan sem, da si boste s številnimi duhovniki, redovniki, redovnicami in laiki znali medsebojno prisluhniti in da boste z veseljem in modrostjo usmerjali skupne napore za življenje po Jezusovem evangeliju. Vso Ljubljansko nadškofijo in metropolijo vabim, da novega nadškofa podpremo z vztrajno molitvijo. V imenu vseh članov Slovenske škofovske konference in še prav posebej v imenu Ljubljanske nadškofije Vam iskreno čestitam in se veselim še tesnejšega sodelovanja z Vami." Škof Glavan je v kratkem pogovoru za naš radio dejal, da bo, ko bo pater Zore umeščen, z njegovih ramen padlo veliko breme. "Ni bilo enostavno upravljati ene velike in ene manjše škofije. Opravila, seje ...  Vse to je bilo dvojno. Za to, da so zadeve tekle, kot je treba, je šlo veliko časa, a mislim, da smo vse sproti reševali." Škof Glavan se veseli prvega srečanja z novim ordinarijem ljubljanske nadškofije, a to se ne bo zgodilo še vsaj 14 dni, saj je predsednik Slovenske škofovske konference v Vatikanu, kjer se bo udeležil izredne škofovske sinode o družini. "Do takrat se bova morda kaj slišala, nato pa se bova na srečanju temeljito pogovorila o tem, v kakšni smeri bi morala ljubljanska nadškofija iti naprej." Da je papež Frančišek dozdajšnjega provincialnega ministra slovenskih frančiškanov za ljubljanskega nadškofa metropolita imenoval prav na praznik redovnega ustanovitelja frančiškovih bratov, svetega Frančiška Asiškega, bi lahko bilo po besedah škofa Glavana posebno znamenje. "Vemo, da je Frančišek Asiški v svojem času prejel naročilo: Popravi mojo Cerkev. To sicer ne velja toliko za ljubljansko nadškofijo, ki je dokaj urejena. Gre pa za duha." Škof Glavan je prepričan, da bo treba vložiti veliko naporov, da bo Cekev v Sloveniji znova uživala ugled v javnosti in predvsem delala v evangeljski smeri.

Nadškof Stres je svojemu nasledniku namenil naslednje besede: "Novega ljubljanskega nadškofa metropolita msgr. Staneta Zoreta iskreno pozdravljam, mu toplo čestitam in mu iz vsega srca voščim obilnega Božjega blagoslova pri njegovem odgovornem poslanstvu. Pri vseh njegovih prizadevanjih ga bo spremljala moja molitvena podpora."

Upokojeni nadškof Anton Stres
Upokojeni nadškof Anton Stres © Rok Mihevc
Kardinal Franc Rode je v čestitki zapisal, da novoimenovanemu ljubljanskemu nadškofu metropolitu obljublja duhovno bližino in molitveni spomin pri Gospodovem oltarju. Nadaljeval je: "Po častnem umiku Vašega predhodnika in dolgem meddobju brez ordinarija v Ljubljani so pričakovanja vernikov in slovenske javnosti zelo velika in Vaše pastirsko poslanstvo bo toliko težje. Toda večni Pastir, ki svoje črede nikoli ne zapusti, je z Vami. Gospod, tvoj Bog, hodi s teboj in te ne pusti samega in ne bo te zapustil, pravi Pismo. (5 Mz 31,6) Z Vami smo tudi mi, slovenski škofje, duhovniki, redovniki, sestre redovnice in vse sveto Božje ljudstvo. Bodite torej pogumni in ne bojte se in ne trepetajte pred njimi. (5 Mz 31,6) Naj Vas na priprošnjo svetega Frančiška Asiškega spremlja in krepi Božja milost in naj Vam stoji ob strani Devica Marija iz Narodnega svetišča na Brezjah. V bratski ljubezni Vas s spoštovanjem pozdravljam!" V posebni izjavi za javnost je kardinal Rode menil, da več kot leto dni čakanja na novega nadškofa v Ljubljani, nakopičena nerešena vprašanja ter velika pričakovanja vernikov in slovenske javnosti, postavljajo novega nadpastirja pred izjemno težke naloge. "Prepričan sem, da bo Stane Zore, ki ga že dolgo poznam in cenim, kos tej zahtevni nalogi." Iz razumljivih razlogov, to je nerešenih gospodarskih vprašanjje imenovanje mariborskega nadškofa metropolita po njegovih besedah pričakovati pozneje.
Kardinal Franc Rode
Kardinal Franc Rode © p. Ivan Rampre

Voščilo upokojenega ljubljanskega nadškofa msgr. Alojza Urana: "Spoštovani p. Stane Zore, novoimenovani ljubljanski nadškof metropolit! Na Svetih Višarjah, kjer smo vse romarsko obdobje molili tudi za Cerkev na Slovenskem in za nova nadškofa v Ljubljani in Mariboru, sem zvedel za veselo novico: Ljubljana ima novega nadškofa p. Staneta Zoreta.

Redko se zgodi, da bi imel novi nadškof za seboj kar tri žive nadškofe, kot jih imaš Ti. Vendar sem prepričan, da boš v nas imel duhovno oporo in tudi pastoralno pomoč, če jo boš potreboval in želel.

Naj Ti Frančiškova karizma, v kateri si globoko zasidran in si jo tako uspešno uresničeval v frančiškanski skupnosti, pomaga, da boš tudi apostolsko službo nadškofa metropolita vršil z žarom dobrega pastirja, ki daje svoje življenje v Božjo slavo in blagor Božjega ljudstva, ki ti bo zaupano.

Sprejmi moje iskrene čestitke in blagoslov na poti apostolskih naslednikov."

Voščila izrekli tudi predsedniki države, državnega zbora in vlade

Predsednik republike Borut Pahor je nadškofa Zoreta poklical, a podrobnosti njunega telefonskega pogovora niso znane. Predsednik parlamenta Milan Brglez je čestitko objavil na družbenem omrežju Facebook. Zapisal je, da se veseli prihodnjega sodelovanja z nadškofom Zoretom v dobro vseh državljank in državljanov. Premier Miro Cerar je novoimenovanemu ljubljanskemu nadškofu metropolitu zaželel veliko uspehov pri novem odgovornem poslanstvu. Tudi on upa v sodelovanje prek tvornega dialoga, da bi v času, ki je prežet z raznoraznimi izzivi, skupaj iskali rešitve v dobrobit vseh.

Slovenija, Cerkev na Slovenskem
Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar) Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar)

Mladi na ljubljanske ulice ponesli molitev

Molitveno vzdušje je vladalo sinoči na ljubljanskih ulicah, ko je več kot sto mladih molilo križev pot. Jakob Rus iz Katoliške mladine je pojasnil, da so molitev začeli na Kongresnem trgu, ...

Peter Prevc (photo: STA) Peter Prevc (photo: STA)

Peter Prevc: Vzgonski veter Svetega Duha vedno deluje

Današnji dan v Planici se bo zapisal v zgodovino. Najuspešnejši slovenski skakalec vseh časov Peter Prevc je pred več kot 20 tisoč gledalci pomahal v slovo več kot 15 letni profesionalni karieri.

Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško) Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško)

Kako skuhati sočno velikonočno šunko?

Eno od vprašanj, ki se gospodinjam postavlja v teh dneh je, kako skuhati velikonočno šunko, da bo res sočna in okusna. Peter Oprčkal iz Kmetijske zadruge Laško pravi, da je to najbolj odvisno od ...

Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak) Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak)

Miša Pušenjak: Naravne barve za pirhe

Skoraj vsaka gospodinja dobro obvlada pripravo pirhov v rjavo rdečih odtenkih, ki najpogosteje temelji na kuhanju jajc v čebulnih olupkih. Bolj kot je čebula temne barve, bolj izrazit je tudi ...