Slavi KoširSlavi Košir
Marko ZupanMarko Zupan
Marta JerebičMarta Jerebič

Sinoda 8. dan - potrpežljivost in tenkočutnost do ranjenih družin

Svet | 13.10.2014, 12:50 Marjana Debevec

Sinoda o družini se je prevesila v drug delovni teden. Glavni poročevalec kardinal Peter Erdö je dopoldne predstavil poročilo o dosedanjem delu, na podlagi katerega bo zatem vse do četrtka potekalo delo po skupinah. Objavil je tudi naslov prihodnje redne sinode družin, ki bo potekala od 4. do 25. oktobra 2015 z naslovom: Poklic in poslanstvo družine v Cerkvi in v sodobnem svetu.

Spomnimo da je papež Frančišek na začetku sinode pozval k odprtemu, iskrenemu dialogu in spoštljivemu poslušanju. Kardinal Peter Erdö je v poročilu dela preteklega tedna poudaril, da je treba prisluhniti družbeno kulturnemu okolju, v katerem živijo družine danes, posvetovati se o načinih pastorale, predvsem pa je treba gledati Kristusa in njegov evangelij družine. Navedel je nekaj izzivov in stisk, s katerimi se le ta sooča: osamljenost, narcisoidna čustvenost, krhkost čustev in odnosov, brezposelnost, vojne, terorizem, migracije. Cerkev je zato poklicana dati upanje in smisel sodobnemu človeku, mu pomagati, da bolje spozna nauk Cerkve, ki naj bi ga predlagali v duhu velikega usmiljenja. Govoril je tudi o Kristusovem pogledu, ki potrjuje neločljivo vez med možem in ženo.

V primerih izven zakonskih skupnosti, civilnih zakonov in ločenih ter na novo poročenih se zavedamo, da je potrebna neka duhovna razsodnost. Cerkev ima nalogo v njih prepoznati tista semena Besede, ki so razkropljena tudi preko vidnih in zakramentalnih meja“, je povedal kardinal Erdö. Vprašanje prejemanja zakramentov ločenih in na novo poročenih je treba obravnavati posamezno, je poudaril. Priprava na morebiten dostop do zakramentov bi morala pod odgovornostjo škofa vključevati spokorno pot in jasno prizadevanje za dobro otrok. Pri tem še vedno ostaja tudi odprto vprašanje duhovnega obhajanja. Cerkev naj bi bila za te pare predvsem dom, kjer se bodo čutili sprejete. Znova pa je tudi poudaril, da je treba poenostaviti postopke za ugotavljanje ničnosti zakona. Odločen ne pa so v razpravah pretekli teden udeleženci sinode izrazili istospolnim skupnostim in organizacijam ki podpirajo teorijo spola.

Zaradi vseh teh vprašanj je potrebna nova razsežnost družinske pastorale, ki bo znala dobro prehranjevati semena, da bodo le-ta dozorela, je poudaril kardinal Erdő. Kot primer je navedel civilne zakone, ki jih zaznamujejo stabilnost, globoka ljubezen in odgovornost do otrok, in bi jih lahko pripeljali do zakramentalne vezi.

Cerkev mora biti po njegovih besedah kot bakla med ljudstvom - potrpežljivo in tenkočutno naj spremlja svoje najbolj krhke otroke, tiste, ki jih zaznamuje ranjena ljubezen.

Kardinal Erdo je spregovoril tudi o oznanjevanju evangelija družine, ne zato, da bi obsojali drugačne, ampak, da bi ozdravili človeško šibkost. „Evangelizacija je odgovornost vsega Božjega ljudstva, vsak naj oznanja po svojem poslanstvu in karizmi. Brez veselega pričevanja zakoncev in družin, se lahko zgodi, da ljudje nauka ne bodo razumeli in se bodo utopili v morju besed.“

Ob tem je glavni poročevalec sinode znova izpostavil tudi potrebo po spremembe jezika pri oznanjevanju in primerni pripravi na zakon, da to ne bi bilo le lepa oblika tradicije, ampak poklicanost. Nujno pa je tudi spremljati zakonce v vseh obdobjih življenja.

Svet, Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.