Slavi KoširSlavi Košir
Marko ZupanMarko Zupan
Marta JerebičMarta Jerebič

VIDEO: Papež sinodalne očete pozval, naj govorijo svobodno in odkritosrčno ter poslušajo s ponižnostjo

Cerkev po svetu | 06.10.2014, 12:45 Marta Jerebič

Papež Frančišek je dopoldne z uvodnim nagovorom odprl prvi delovni dan sinode o družini. Sinodalne očete je pozval, naj govorijo svobodno in odkritosrčno ter poslušajo s ponižnostjo. Ti dve drži kažeta na sinodalnost, je dejal papež.

Govoriti jasno, poslušati s ponižnostjo. Na teh dveh tirih mora potekati sinoda o družini, je jasen papež, ki je poudaril, da udeleženci zasedanja prinašajo glas krajevnih Cerkva: "To je velika odgovornost: prinašati stvarnost in problematiko Cerkva, da bi jim pomagali hoditi po tej poti, ki je Evangelij družine. Osnovni splošni pogoj je: govoriti jasno. Nihče naj ne reče: 'Tega ne bi smel reči; kaj si bodo mislili o meni.' Vse je potrebno reči v svobodi in odkritosrčno," je dejal papež in dodal, da naj to storijo tudi, če misijo drugače kot on sam. "Treba je reči vse tisto, kar se v Gospodu čuti, da je treba reči: brez človeških ozirov in brez bojazljivosti." Sinoda namreč vedno poteka s Petrom in pod Petrom in prisotnost papeža je zagotovilo za vse in varstvo vere, je še dejal Frančišek.

Sinoda je srečanje škofov, ki jih zbere papež, da bi izmenjali mnenja o določenem vprašanju.

Običajno so povabljeni tudi strokovnjaki, ki dajo svoj prispevek.

Tokrat bodo predsedniki škofovskih konferenc z vsega sveta in 13 zakonskih parov spregovorili o družini. Predlagali bodo ukrepe za različne izzive, kot so priprava na zakon, pastoralno sodelovanje ločenih, vzgoja otrok, družinsko nasilje in poligamija.

Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.