Slavi KoširSlavi Košir
Marko ZupanMarko Zupan
Marta JerebičMarta Jerebič

VIDEO: Sinoda je odgovor na sanje Boga

Svet | 05.10.2014, 14:21 Marjana Debevec

S slovesno sveto mašo, ki jo je dopoldne v baziliki sv. Petra daroval papež Frančišek, se je začela izredna sinoda o družini. Papež je v nagovoru dejal, da to zasedanje škofov ne služi razpravam o lepih zamislih, ampak naj bi prispevalo k sodelovanju z Božjim načrtom ljubezni. Pred molitvijo angelovega češčenja pa je sveti oče poudaril, da družina dobro napreduje le, če se hrani z Božjo besedo.

Sinoda škofov je po papeževih besedah poklicana delovati za uresničitev Božjih sanj, kar pomeni zelo skrbno, zvesto in potrpežljivo skrbeti za njegov vinograd.

»Sinodalna zasedanja ne služijo razpravam o lepih in izvirnih zamislih, ali da bi se pokazalo, kdo je bolj pameten, temveč so namenjena temu, da bi bolje obdelovali in varovali Gospodov vinograd ter sodelovali pri njegovih sanjah, pri njegovem načrtu ljubezni do svojega ljudstva. Gospod nas prosi, naj poskrbimo za družino, ki je že od vsega začetka sestavni del njegovega načrta ljubezni za človeštvo«.

Sveti oče je opozoril pred pohlepom in napuhom, ki nas vodita do tega, da mislimo na naše interese. Tako vinograd povzroča prelivanje krvi in krike zatiranih, namesto pravičnosti.

»Pohlep po denarju in oblasti. Da bi zadostili temu pohlepu, zlobni pastirji nalagajo na ramena ljudi neznosna bremena, ki jih sami ne morejo niti s prstom premakniti.«

Skušnjave, da bi se polastili vinograda, med ljudmi ne manjka nikoli, je poudaril sveti oče. Sanje Boga se namreč vedno soočajo s hinavščino nekaterih njegovih služabnikov. »Sanje Boga lahko 'razočaramo', če se ne pustimo voditi Svetemu Duhu. Duh nam podarja modrost, ki je nad vsako znanostjo, da bi lahko s svobodno in ponižno ustvarjalnostjo velikodušno delali«.

Da bi sinodalni očetje dobro obdelovali in varovali vinograd, mora po papeževih besedah njihova srca in razum varovati Jezus Kristus z »Božjim mirom, ki presega vsak um« (Flp 4,7). »Tako bodo naše misli ter naši načrti v skladu z Božjimi sanjami, torej oblikovati sveto ljudstvo, ki mu pripada ter rodi sadove Božjega kraljestva«, je še dejal sveti oče.

Papež Frančišek priporoča redno branje sv. pisma
Papež Frančišek priporoča redno branje sv. pisma © CTV

Po maši je papež Frančišek številne zbrane vernike na Trgu sv. Petra nagovoril z okna Apostolske palače. Poudaril je, da družina dobro napreduje, če se hrani z Božjo besedo. Zato je pozdravil pobudo Pavlincev, ki so med zbrane romarje razdelili Sveta pisma. Vsak družina naj bi imela svoje Sveto pismo, je poudaril papež in ga skupaj tudi vsak dan prebirala. Zatem je zbrane še povabil k molitvi za uspeh sinode.

Svet, Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.