Slavi KoširSlavi Košir
Aleš KarbaAleš Karba
Petra StoparPetra Stopar
Nadškof Stane Zore v studiu Radia Ognjišče (foto: Tatjana Splichal)
Nadškof Stane Zore v studiu Radia Ognjišče

Nadškof Zore za Radio Ognjišče: Usmerimo se v graditev dobrega

Slovenija | 04.10.2014, 20:28

Novoimenovani ljubljanski nadškof metropolit, pater Stane Zore, se je v pogovoru za Radio Ognjišče najprej zahvalil papežu Frančišku za izkazano zaupanje. Sveti oče ga je v to službo poklical prav na praznik njegovega redovnega ustanovitelja, svetega Frančiška Asiškega. Tako kot marsikdo tudi novoimenovani ordinarij nadškofije Ljubljana v tem vidi simboliko. Sveti Frančišek Asišek je bil namreč po njegovih besedah zazrt v Kristusa, živel je iz učlovečenja Jezusa, živel je utelešeni evangelij, utelešeno duhovnost, v čemer nadškof Zore vidi sporočilo in napotilo, kako moramo živeti tudi mi. Sam želi uresničevati osnovni Božji načrt, to je prinašati ljudem sporočilo odrešenja. Po njegovem je brez tega vse ostalo le predstava za medije, brez tega gre le za podatke za arhive. Veliko zaupanje polaga v svoje sodelavce. Obenem vse Slovence vabi h graditvi dobrega.

Začetki ljubljanske nadškofije segajo v leto 1462. Do danes jo je vodilo 35 škofov oziroma nadškofov. Pater Zore bo 36. po vrsti, a prvi iz reda frančiškanov. Vsem, ki so to odgovorno nalogo opravljali pred njim, gre po njegovih besedah zahvala, še posebej je omenil upokojenega nadškofa Antona Stresa.

Patra Zoreta je imenovanje doletelo, ko je opravljal službo provincialnega ministra slovenskih frančiškanov. Ta mu je zdaj ugasnila, vodenje province Svetega križa je prevzel njen vikar, pater Marjan Čuden. Tako v dozdajšnji službi kot tudi v svojem novem poslanstvu vidi temeljno značilnost, to je služenje. "Če na to pozabimo, zganjamo oblast, smo avtoriteta, če jo imamo ali ne, nismo pa predstojniki v pravem imenu." A opozoril je tudi na pomembno razliko med predstojniško službo provinciala v neki redovni akupnosti in predstojniško službo nadškofa. Kot je dejal, je odgovornost pri slednji večja, drugačna je tudi izpostavljenost. "Predstojniške službe v vlogi nadškofa se bom šele začel učiti," je priznal, vendar verjame, da bo z Božjo pomočjo na pravi način spoznal, kako služiti kot nadškof.

Zanaša se tudi na sodelavce. "Ne samo na tiste, neposredno na nadškofiji, ampak tudi na vse ostale. Samo skupaj smo namreč močni, samo vsi skupaj imamo dovolj darov in uvida, da najdemo prave odgovore na vprašanja časa." Nadškof Zore se zaveda, da bo službo, ki mu jo je naložil papež Frančišek, težko opravljal brez sobratov duhovnikov. "Vem, da sam ne morem nič. Oni so tam, kjer Cerkev živi svoje življenje. Oni so v župnijah, oni so med ljudmi, vedo, kako čutijo, kako dihajo, kaj pričakujejo in česa se bojijo." Sobrate duhovnike je prosil za bližino ter medsebojno zaupanje in iskrenost. Dodal je, da bodo vedno dobrodošli na nadškofiji. "Prvi imajo oni odprta vrata," je poudaril.

Nadškof Stane Zore je obiskal kapelo Radia Ognjišče
Nadškof Stane Zore je obiskal kapelo Radia Ognjišče © Tatjana Splichal

Odnos z laiki bo, kot je pojasnil nadškof Zore, največkrat vzpostavljen prek bogoslužja ob različnih priložnostih na različnih župnijah. Prav tako bo mogoče stik z laiki vzpostaviti prek različnih služb na nadškofiji, v katerih sodelujejo. "Vesel sem, da je tega sodelovanja vse več, kajti laikom je Bog dal, kot pravi papež Frančišek, čut za Cerkev. Zato mora duhovnik, tudi škof, hoditi nekoliko zadaj, da tega čuta, ki ga ima Cerkev, ne zgreši." Upa tudi, da bo lahko vzpostavil dialog z ostalimi ljudmi, ki se ne zbirajo po cerkvah in ne izpovedujejo krščanstva. "Konec koncev živimo v istem prostoru, želimo, da bi bil ta prostor prijazen za vsakega posameznika, zato bomo morali iskati sožitje in dobro drug v drugem."

Nadškof Zore upa, da bo s ponižnostjo in pripravljenostjo znal biti še naprej orodje v božjih rokah ter da bo zmogel služiti Bogu in ljudem. Tako kot sveti Frančišek Asiški želi imeti pred očmi človeka in odkrivati njegove potrebe v vsakdanjem življenju. "Zmeraj smo v službi človeka in Boga. Bo pa treba združevati moči v dobro vseh. To se mi zdi izredno poemembno: V dobro vseh. Nikoli ne samo ene same skupine, nikoli ne samo določenega sloja ljudi, ampak dobro vseh. Potem, sem prepričan, da bomo odkrili neverjetne možnosti, neverjetn potenciale, ki jih imamo, ne le kristjani ampak tudi družba v Sloveniji, da ustvarimo nekaj prijaznega za ta čas." Kot je poudaril, je Slovenija lepa in ima krasne ljudi. "Pomembno je samo, da te ljudi in njihove sposobnosti začnemo usmerjati v graditev dobrega, da začnemo skupaj iskati resnično skupno dobro, da se nehamo bati drug drugega, da nehamo nasprotovati drug drugemu, da nehamo biti razklani v globino in vse kapilare tega našega življenja. Takrat, se mi zdi, bo Bog začel blagoslavljati to našo Slovenijo, ne lepot od štajerskih Goric do strme tržaške obale, ampak ljudi. Slovenija smo ljudje."

Novoimenovani ljubljanski nadškof metropolit, ki prosi za molitveno podporo, bo najverjetneje posvečen novembra, točen datum še ni znan.

Slovenija, Radijski utrip, Cerkev na Slovenskem, Dogodki, Oddaje
Luščena prosena kaša (photo: Naša super hrana) Luščena prosena kaša (photo: Naša super hrana)

Kako pravilno skuhati proseno kašo?

»Najbolj važno je znati pravilno skuhati samo kašo, recepti za jedi iz nje se potem kar sami zvrstijo,« je v Svetovalnici spomnila naša gostja Mirjam Kopše. In dodala: »Tudi sama dolgo nisem ...