Slavi KoširSlavi Košir
Jakob ČukJakob Čuk
Andrej ŠinkoAndrej Šinko

Odzivi na imenovanje ljubljanskega nadškofa: Bog pokliče človeka na tisto mesto, kjer ga potrebuje

Slovenija | 04.10.2014, 14:40

Imenovanje p. Staneta Zoreta za novega ljubljanskega nadškofa odmeva tudi med redovniki, redovnicami in duhovniki. "Bog pokliče človeka na tisto mesto, kjer ga potrebuje," je dejala tajnica KORUS-a s. Hermina Nemšak. Morlani teolog dr. Ivan Štuhec pa, da je izbira frančiškana pričakovana.

Da je prišlo do imenovanja na zelo pomenljiv dan, praznik svetega Frančiška, je v pogovoru za Radio Ognjišče dejal dekan teološke fakulteta v Ljubljani p. dr. Christian Gostečnik: "Najprej je p. Stane ravno pred 30. leti naredil slovesne zaobljube, od takrat dalje je res v polnosti frančiškan. V polnosti Frančiškov brat pomeni v polnosti ljubitelj človeštva, ljubitelj revežev, ljubitelj najbolj obrobnih, ljubitelj skromnosti in ponižnosti in to je tisto kar ga naredi za nadškofa v današnji dobi."

Profesor Rafko Valenčič pa je spomnil na dvojno veselje ob imenovanju. Prvo je to, da je ljubljanska nadškofija po več kot enem letu dobila nadpastirja, drugo pa: "P. Stane je znan kot izredno uravnovešen človek, moder in tudi potrpežljiv in upamo, da bo znal te osebne lastnosti uporabiti tudi kot novi ljubljanski nadškof."

Ker je p. Stane Zore tudi predsednik Konference redovnih ustanov Slovenije (KORUS) smo za komentar ob imenovanju vprašali tudi provinciala minoritov p. Milana Kosa: "Zelo sem vesel, da je imenovan za ljubljanskega nadškofa p. Stane Zore, kajti zdi se mi zelo primeren za nadškofa v sedanjem času. Kot Frančiškov brat je zelo preprost."

Bog pokliče človeka na tisto mesto, kjer ga potrebuje, pa je v izjavi za Radio Ognjišče dejala tajnica Korusa in predstojnica Frančiškank brezmadežnega spočetja sestra Hermina Nemšak.

Moralni teolog Ivan Štuhec pa je v izjavi za naš radio najprej čestital apostolskemu nunciju, da mu je uspelo vse do konca v tajnosti obdržati ime novega ljubljanskega metropolita. Dodal je še, da je izbira frančiškana pričakovana. "Frančiškani so ubožni red in če je Vatikan hotel postaviti kakšno znamenje v Cerkev na Slovenskem, potem je bilo pričakovati, da bo za nadškofa imenoval frančiškana."

p. Stane Zore
p. Stane Zore © Božo Rustja

Slovenija, Cerkev na Slovenskem
Mladinci skakalci (photo: SloSki Nordic team) Mladinci skakalci (photo: SloSki Nordic team)

Te športne novice se veseli naš sodelavec Jože

Z mladinskega svetovnega prvenstva v nordijskih športih v Whistlerju v Kanadi spet prihajajo lepe novice. Te so posebej razveselile tudi našega sodelaveca Jožeta Bartolja. Slovenski skakalci, med ...