Slavi KoširSlavi Košir
Marko ZupanMarko Zupan
Marta JerebičMarta Jerebič

Papež: Evrope še ni konec. Z Jezusom lahko pozdravi rane

Cerkev po svetu | 03.10.2014, 13:46 Marta Jerebič

V Vatikanu se v nedeljo začenja 3. izredna sinoda o družini. Uvodno sveto mašo bo ob 10. uri v baziliki sv. Petra daroval papež Frančišek. Dvotedenski dogodek se bo končal 19. oktobra z beatifikacijo papeža Pavla VI., ki je ustanovil sinodo škofov. Zasedanja se bo skupno udeležilo 253 ljudi, od tega 191 sinodalnih očetov, pa tudi 13 zakonskih parov. Iz naše države bo prisoten predsednik Slovenske škofovske konference, novomeški škof Andrej Glavan. Ta se te dni udeležuje tudi zasedanja Sveta evropskih škofovskih konferenc, ki prav tako razpravlja o družini in prihodnosti Evrope. Danes jih je v avdienco sprejel papež Frančišek.

Papež Frančišek je evropskim škofom poudaril, da je vrednota družine vir pastoralne prenove. Duhovniki in družine bi morali delovati skupaj, da bi lahko župnija postala ena sama družina, kjer bi se zakonci čutili sprejete in okrepljene, tako tisti, ki živijo v urejenih družinah, kot tisti, ki se soočajo s težavami.

Spregovoril jim je tudi o ranjeni Evropi, ki vidi splavljene otroke, odrinjene ostarele in mlade, ki ne najdejo zaposlitve. Kljub temu pesimističnemu pogledu pa je papež prepričan, da Evrope še ni konec. Prepričan je namreč, da ima stara celina sredstva, s katerimi lahko pozdravi rane in bolečine z Jezusom.

Danes je v Vatikanu potekala tudi tiskovna konferenca, na kateri so predstavili tokratno izredno sinodo o družini. Ta bo potekala na nov način. Delovno gradivo je namreč nastalo na osnovi vprašalnika, ki so ga po vsem svetu med drugim izpolnjevali tudi laiki. »Visoko število odgovorov lahko pripišemo temi sinode,« je pojasnil generalni tajnik sinode, kardinal Lorenzo Baldisseri, in dodal, da obseg odgovorov, ki so jih prejeli, zagotovo odraža odprtost in svobodo takšnega posvetovanja.

Opozoril je še, da je problemu obhajila ločenim in znova poročenim namenjena le stran in pol v tem dokumentu, zato upa na profesionalnost novinarjev, da bodo javnosti posredovali pristno vsebino sinode.

Obveščanje javnosti o glavnih vsebinskih poudarkih določenega dne bo sicer potekalo tudi prek tviterja, na spletni strani Svetega sedeža pa bodo na voljo tudi video in audio intervjuju v različnih jezikih s sinodalnimi očeti. Prvi teden zasedanja bo namenjen splošnim razpravam in pričevanjem, drugi teden delu po skupinah, ko bodo sinodalni očetje spisali sklepni dokument, ki ga bodo nato predali papežu.

Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.