Maja MorelaMaja Morela
Jakob ČukJakob Čuk
Marjana DebevecMarjana Debevec

Molitev v podporo sinodi o družini

Svet | 04.10.2014, 08:00 Marjana Debevec

Pred nami je izredna sinoda o družini, ki jo bo s slovesnim bogoslužjem v baziliki sv. Petra jutri dopoldne odprl papež Frančišek. Sklep vesoljne škofovske sinode pa bo 19. oktobra zaznamovalo bogoslužje na Trgu sv. Petra v Vatikanu. Ob tej priložnosti bo Frančišek za blaženega razglasil svojega predhodnika papeža Pavla VI. Priprave na sinodo so spremljale številne polemike in nasprotujoča si mnenja, pa tudi molitve vernikov po vsem svetu.

Uvod v sinodo bo molitev, ki jo bo nocoj vodil papež Frančišek, pridružili pa se mu bodo verniki na Trgu sv. Petra. Molitveno bdenje se bo pričelo ob 18. uri.

Med vprašanji, ki so v pripravi na sinodo v medijih zbudila največ pozornosti je gotovo problem obhajila za ločene, ki živijo v novih skupnostih. Papež je zato nedavno ustanovil tudi komisijo, ki naj bi na novo preučila postopke za ugotavljanje ničnosti zakona, da se le – ti ne bi vlekli dolga leta. Že na potovanju iz Svete dežele pa je novinarjem dejal, da obhajilo ločenih ne bo osrednja tema sinode, čeprav je treba poudariti, da ločeni niso izobčeni iz Cerkve. Sinoda pa bo po njegovih besedah namenjena družini, problemu in bogastvu družine. Pastoralni problem družine je namreč zelo širok. „Danes, vsi vemo, da je družina v krizi, v svetovni krizi. Mladi se ne želijo poročati ali skupaj živijo, zakonska zveza je v krizi in prav tako družina. In ne želim, da obravnavamo le določene primere: se lahko ali se ne sme?“.

Zatem pa je razložil, kako je prišlo do zamisli, da bo izredna sinoda posvečena prav družini. Povedal je, da je bila to zanj zelo močna duhovna izkušnja. V pogovoru z nekdanjim generalnim tajnikom sinode msgr. Eeterovićem sta preučila tri teme, ki jih je sinodalni svet predlagal za naslednjo sinodo. Prva je bila zelo močna in sicer: Prispevek Jezusa Kristusa današnjemu človeku. Papež je temu dodal še družino. Na prvem srečanju posinodalnega Sveta se je še govorilo o celotnem naslovu, potem pa se je počasi začelo govoriti le še o prispevku družini - kaj Jezus Kristus prinaša družini. „Ne da bi se zavedala, je posinodalna komisija govorila le še o družini. Prepričan sem, da nas je Gospodov Duh vodil do odločitve za ta naslov“, je poudaril sveti oče. Prepričan je namreč, da danes družina zares potrebuje številne pastoralne pomoči.

Svet, Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.