Peli so jih mati moja, 1. del

Slovenija | 15.09.2014, 21:00

V Andražu nad Polzelo se je zadnjo nedeljo v avgustu odvilo 31. srečanje pevskih družin. Prvi del prireditve, na kateri je nastopilo 17 družinskih sestavov, smo predvajali v oddaji iz cikla Pevci zapojte, godci zagod'te.

Pod geslom „Peli so jih mati moja“ Kulturno društvo Andraž že tradicionalno vabi na srečanje družin v Andraž nad Polzelo. Letošnje, že 31-o po vrsti, je v vasico pod goro Oljko privabilo 17 družin iz različnih krajev Slovenije. Te so se predstavile z vsebinsko raznolikim programom. Glasbena estetika posameznih družin je različna. Nekatere družine izhajajo iz zborovske tradicije, spet druge se držijo podedovanih oblik ljudskega načina petja iz preteklosti, tretje pa v svoje izvedbe vključujejo najrazličnejše inštrumente. Vsem pa je skupno petje in igranje v ožjem ali širšem družinskem krogu.

V tokratni oddaji so nastopile družina Strmšek z Brinjeve gore nad Zrečami, družina Repenšek iz Mozirja, sestre Kopinske iz Cirkulan, družina Gregorc s Frankolovega, družina Plešnik iz Slovenskih Konjic, družina Ožir iz Podvina pri Polzeli, družina Bele iz Zibike na Kozjanskem, družina Erčulj iz Zagorice na Dolenjskem in družina Mirkac iz Šmiklavža pri Slovenj Gradcu.

Vabljeni k poslušanju.

Slovenija, Radijski utrip, Oddaje