Štefan IskraŠtefan Iskra
Marko ZupanMarko Zupan
Petra StoparPetra Stopar

Na Hrvaškem leta 2012 60 tisoč otrok pod pragom revščine

Slovenija | 01.10.2014, 16:39

Na Hrvaškem je v letu 2012 pod pragom revščine živel vsak peti otrok. Predsednik Ivo Josipović je zaskrbljen, ker ima gospodarska kriza v državi tako dramatične posledice.

Da je leta 2012 pri naših južnih sosedih kar 60 tisoč otrok, mlajših od šest let, živela pod mejo revščine, je pokazala Unicefova raziskava, v kateri je sodelovalo 1139 staršev predšolskih otrok in centri za socialno delo. Po podatkih, zbranih v tej raziskavi, približno tretjina revnih otrok živi v neustreznih in vlažnih stanovanjskih prostorih, vsak četrti živi v gospodinjstvu, v katerem ni nihče zaposlen. Slabi dve tretjini revnih otrok živita na podeželju, med njimi je 47 odstotkov takšnih, ki nimajo niti svoje postelje. V krajih, v katerih živi tretjina otrok, nimajo zagotovljenih pediatrov. Slabih 70 odstotkov družin, ki imajo predšolske otroke in pravico do socialne pomoči, je povedalo, da nimajo dovolj denarja za hrano. "Grozljivo je dejstvo, da je med revnimi otroki 40 odstotkov takih, ki niti vsak drugi dan ne jedo mesa ali rib," je na seji sveta za socialno pravičnost med drugim dejal Josipović. Ocenil je tudi, da Hrvaška letno izgublja približno 0,3 odstotka bruto domačega proizvoda zgolj zaradi nezadostnega vključevanja ranljivih skupin otrok v predšolske programe in zaostajanja otrok v njihovem razvoju.

Na ministrstvu za socialno politiko in mlade ob tem poudarjajo, da je odbor Združenih narodov za pravice otrok državo pohvalil. "Hrvaška je naredila pomemben korak na področju pravice otrok v smislu zakonskih in strateških okvirov," je povedal predstavnik ministrstva Hrvoje Sadarić. A kljub temu, da država ima strategijo za boj proti revščini in za pravice otrok, na ministrstvu opozarjajo, da njeno izvajanje zahteva skupno delovanje vseh.

Slovenija
Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA) Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA)

Začelo se bo z zvonjenjem zvonov po vsej Sloveniji

Na Trgu republike v Ljubljani bo drevi slovesnost v spomin na žrtve komunističnega nasilja. Dogodek, ki bo potekal v duhu lani ukinjenega narodnega dneva spomina, pripravljajo Nova Slovenska ...

Dan spomina na žrtve komunističnega nasilja: Utrinek iz slovesnosti 16.05.2023 (photo: ARO) Dan spomina na žrtve komunističnega nasilja: Utrinek iz slovesnosti 16.05.2023 (photo: ARO)

Dan spomina

Ta četrtek, 16. maja ob 21. uri, na predvečer lani ukinjenega narodnega dneva spomina na žrtve komunističnega nasilja, smo spet povabljeni na slovesnost na Trg republike v Ljubljani. Štiri civilno ...

Lidija je srečno prispela v Santiago de Compostelo (photo: osebni arhiv) Lidija je srečno prispela v Santiago de Compostelo (photo: osebni arhiv)

Lidiji je uspelo. Tu so zbrani vsi njeni zapisi.

Naši radijski sodelavki Lidiji Zupanič je uspelo, srečno je po skoraj mesecu dni romanja prispela na cilj v Santiago de Compostelo. V 28 dneh je prehodila 840 kilometrov. Na trg pred katedralo je ...