Maja MorelaMaja Morela
Jakob ČukJakob Čuk
Marjana DebevecMarjana Debevec
Ukrajina (foto: Wikipedia)
Ukrajina

Nuncij v Kijevu: Moskva vodi vojno proti Ukrajini

Svet | 29.09.2014, 16:00

Veleposlanik Svetega sedeža v Kijevu, nadškof Thomas Gullickson, je ruski vladi izrekel očitek, da proti Ukrajini vodi "nepojasnjeno vojno", poroča Družina.

Nuncij je na konferenci človekoljubne organizacije "Cerkev v stiski" minuli konec tedna v Nemčiji dejal, kako je "nepojasnjena vojna, ki jo ruska federacija vodi proti Ukrajini, močno zamajala temelje preizkušane države, ki so jo doslej opustošili lastni in tuji plenilci, ne le Rusija". Z Rimom povezana grško-katoliška Cerkev in rimsko-katoliška Cerkev sta na vzhodu Ukrajine in na polotoku Krim močno ogroženi, poroča spletni portal katoliškega tednika Družina.

"Nevarnost zatiranja grško-katoliške Cerkve je predvsem v tistih delih Ukrajine, kjer Rusija uveljavlja svojo moč z nasiljem," je prepričan nadškof Gullickson. Zadnje izjave iz Kremlja ne puščajo dvoma v še naprej obstoječi sovražnost in nestrpnost s strani ruskega pravoslavja proti grškokatoliškim kristjanom, poorčajo na omenjeni spletni strani.

Na polotoku Krim, ki ga je Rusija k svojemu ozemlju priključila marca letos, so "nekateri, če ne kar vsi, tam delujoči katoliški duhovniki izpostavljeni nenehnim grožnjam tamkajšnjih oblasti". Številni redovniki in duhovniki so polotok že morali zapustiti.

Pozitivno je vsaj, da je nova deželna vlada na polotoku očitno priznala delovanje katoliške Karitas na Krimu, je dejal nuncij Gullickson. Ni pa gotovo, ali bo Karitas duhovnikom, ki bi želeli pripotovati na to območje, lahko zagotovila vstop v državo.

V pretežno pravoslavni Ukrajini je več kot pet milijonov grško-katoliških vernikov, približno milijon pa jih pripada rimsko-katoliški Cerkvi.

Svet, Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.