Maja MorelaMaja Morela
Jakob ČukJakob Čuk
Petra StoparPetra Stopar

Začel se bo projekt Slovenija brez meja

| 25.09.2014, 10:56 Matjaž Merljak

Zunaj Republike Slovenije po ocenah Urada za Slovence v zamejstvu in po svetu USZS živi 500.000 Slovenk in Slovencev, kar predstavlja 20 % slovenskega naroda. USZS jim pomaga ohranjati slovenski jezik, slovensko identiteto in uresničevati njihove potrebe. Te naloge ne more opravljati brez ukrepov vseh ministrstev.

Urad za Slovence v zamejstvu in po svetu USZS bo v okviru Sejma Bonaca, Portorož 2014, začel projekt Slovenija brez meja, ki predstavlja večjo povezanost matične domovine z zamejstvom. To bo dobra in praktična priložnost za srečanje s predstavniki slovenske skupnosti v zamejstvu, predvsem Slovenske deželne gospodarske zveze iz Trsta, Slovenske gospodarske zveze iz Celovca, Razvojne agencije iz Monoštra ter EU Koraka iz Hrvaške.

Zato vabijo, da se v petek, 26. septembra 2014 udeležite pogovora na temo »Zamejstvo kot most gospodarskega sodelovanja med Slovenijo, Italijo, Avstrijo, Madžarsko in Hrvaško«. Potekal bo ob 11.15 v dvorani restavracije Marina Portorož. Približno ob 14.00 se bo minister za Slovence v zamejstvu in po svetu Gorazd Žmavc srečal s predstavniki krovnih organizacij iz zamejstva, kasneje pa še s soorganizatorji in večjimi zamejskimi razstavljavci dogodka Slovenija brez meja v okviru Sejma Bonaca. Sledila bo predstavitev in odprtje avtobusa Zamejskega Športa

V okviru projekta Slovenja brez meja - (ne) znano zamejstvo bo na sejmu Bonaca v petek, 26. septembra, zvečer etno-koncert s plesalci in govorci iz Rezije, pri katerem bodo zbirali za novi muzej na Solbici v Reziji. V soboto dopoldne bo čezmejni festival (starih in novih) otroških iger Ringaringaraja, v nedeljo dopoldne pa bo podelitev priznanj Naša Slovenija 2014.

Romanje v Habsterdick 2024 (photo: osebni arhiv Jožeta Kamina) Romanje v Habsterdick 2024 (photo: osebni arhiv Jožeta Kamina)

Marija Pomagaj je s svojimi rojaki po vsem svetu

Rojaki na vzhodu Francije 1. maja že desetletja romajo k Mariji Pomagaj v Habsterdick. Letos je sveto mašo daroval ljubljanski nadškof metropolit Stanislav Zore, ki ima tudi rudarsko preteklost. V ...