Slavi KoširSlavi Košir
Jakob ČukJakob Čuk
Tanja DominkoTanja Dominko
Zlata maša Ivana Plazarja (foto: Ciril Soršak)
Zlata maša Ivana Plazarja

Zlata maša Ivana Plazarja v Torontu

| 22.09.2014, 15:32 Matjaž Merljak

V župnijski cerkvi Brezmadežne s čudodelno svetinjo v Torontu v Kanadi so imeli na praznik povišanja svetega križa, v nedeljo, 14. septembra 2014, slovesnost - zlato mašo duhovnika Ivana Plazarja.

Slavljenec je imel slovesnost najprej v Sloveniji, in sicer 10. avgusta 2014 v domači župniji Brežice. V Torontu deluje od decembra 1969, torej 45 let.

Kot je za oddajo Slovencem po svetu in domovini povedal kaplan pri Brezmadežni Toni Burja, je bila nedeljska slovesnost lepa. Udeležili so se je tudi rojaki iz mestne župnije Marije Pomagaj, ki jo sooskrbujeta z župnikom Valentinom Batičem. To nedeljo tudi bilo tretje svete maše na letovišču, zato je bila udeležba večja.

Slovesna sveta maša je bila dvojezična, glavnina pa je bila v slovenščini, peli so zbori iz obeh župnij. Zlatomašni pridigar je bil dr. Stanko Gerjol, ki je na obisku v Kanadi. Ivan Plazar je deloval pri Brezmadežni kot kaplan in župnik, prav tako v mesni župniji, pa tudi v Winnipegu, obiskoval je tudi Slovence v zahodni Kanadi.

Polna cerkev pri Brezmadežni ob zlati maši Ivana Plazarja
Polna cerkev pri Brezmadežni ob zlati maši Ivana Plazarja © Ciril Soršak

Pred štirimi leti je imel nesrečo in po zdravljenju se je preselil v dom starejših Lipa v Torontu, kjer ima vsak dan sveto mašo. Po svojih močeh pomaga tudi pri Brezmadežni in Mariji Pomagaj.

Praznovanje se je nadaljevalo v dvorani
Praznovanje se je nadaljevalo v dvorani © Ciril Soršak

Napitnica za zlatomašnika
Napitnica za zlatomašnika © Ciril Soršak

 

Romanje v Habsterdick 2024 (photo: osebni arhiv Jožeta Kamina) Romanje v Habsterdick 2024 (photo: osebni arhiv Jožeta Kamina)

Marija Pomagaj je s svojimi rojaki po vsem svetu

Rojaki na vzhodu Francije 1. maja že desetletja romajo k Mariji Pomagaj v Habsterdick. Letos je sveto mašo daroval ljubljanski nadškof metropolit Stanislav Zore, ki ima tudi rudarsko preteklost. V ...