Slavi KoširSlavi Košir
Jakob ČukJakob Čuk
Tanja DominkoTanja Dominko
Folklorna skupina Kres (foto: Kati Likozar Cup)
Folklorna skupina Kres

60 let folklorne skupine Kres

| 08.09.2014, 07:19 Matjaž Merljak

Folklorna skupina Kres že 60 let predstavlja slovenskemu ljudstvu umetniški ples. Letos so člani Kresa na odru pred polno dvorano zaplesali 15 plesov v dveh delih.

V prvem delu programa so plesalci predstavili krajevne plese v značilnih narodnih nošah Primorske, prekmurske, Gorenjske in Dolenjske. Plesalne interpretacije so bile izvirne zamisli nadarjenih učiteljic, ki so vse bivše plesalke folklorne skupine.

V točnem taktu in z nasmejanimi obrazi so se plesalci z vidno lahkoto zavrteli. V vrstah in krogih so se lepo prepletali in z gibi dokazali prijetne in včasih muhaste teme. Plesalci in plesalke iz petega in šestega razreda so veselo in razigrano zaplesali otroško polko. Srednješolci so disciplinirano razkrili svoje zmožnosti, ko so odplesali zahtevne dolenjske in prekmurske plese in Blejski valček. Najstarejši in najbolj izkušeni plesalci pa so s Turbo polko in Prekmurskim plesom zabavno dokazali trajnost razvedrilo plesa kljub letom, ki se kopičijo.

FS Kres in ples Majolka
FS Kres in ples Majolka © Kati Likozar Cup

Drugi del programa ”V luči Gasparijeve umetnosti” je bilo zamisel ge. Brede Lončar, ki vdano že dolgo s svojim trudom in nadarjenostjo Kresu dodaja umetnostno lepoto in pomen. V likovni obliki Maksima Gasparija je folklorna skupina skozi razstave prikazala proslavljanje prazničnih običajev in navad, ki jih je Gaspari upodobil v slikah. Iz nepremičnih poz znanih Gasparijevih slik so plesalci na odru naenkrat oživeli in gledalcem obujale spomine na tiste značilne praznične dni v letu, kot so zeleni Jurij, cvetna nedelja, ragljanje na veliki četrtek, žegen, velikonočni ponedeljek s turčanje, trkljanjem in sekanje pirhov.

Slika Slovenska Mati je ogrela srce vsakega obiskovalca slovenskih korenin. Lahkotne predstavitve dekle z jerbasom, fanta z majolko in ples z metlo so pa spodbudile vesel odziv in nasmeh. Najmlajši plesalci okoli desetega brata so bili neutrudljivi, ko so zaslišali ploskanje in klice zadovoljnega občinstva.

Razglas Republike Slovenije
Razglas Republike Slovenije © Kati Likozar Cup

Ob koncu Kresove predstave je na odru velikodušno pristopil konzul Jurček Žmauc, čestital in pohvalil delo skupine rekoč “v petih letih še nisem doživel kaj takega” in podaril je predsednici skupine razglas Republike Slovenije, priznanje ob 60. obletnici delovanja.

Letošnja predstavitev folklorne skupine Kres je dotaknila vse navzoče ljudi, posebno številne goste, ki so v mladih letih sami plesali v skupini. Vsi so z napolnjenem srcem zaznamovali to 60. obletnico kot nepozabljivo doživetje.

FS Kres in Zeleni Jurij
FS Kres in Zeleni Jurij © Kati Likozar Cup

Romanje v Habsterdick 2024 (photo: osebni arhiv Jožeta Kamina) Romanje v Habsterdick 2024 (photo: osebni arhiv Jožeta Kamina)

Marija Pomagaj je s svojimi rojaki po vsem svetu

Rojaki na vzhodu Francije 1. maja že desetletja romajo k Mariji Pomagaj v Habsterdick. Letos je sveto mašo daroval ljubljanski nadškof metropolit Stanislav Zore, ki ima tudi rudarsko preteklost. V ...