Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Andrej ŠinkoAndrej Šinko
Matej Tonin, Ljudmila Novak, Jožef Horvat (foto: NSi)
Matej Tonin, Ljudmila Novak, Jožef Horvat

NSi poziva vlado k pospešitvi črpanja kohezijskih sredstev

Slovenija | 01.10.2014, 17:47 Rok Mihevc

V stranki NSi so pozvali vlado, da okrepi prizadevanja za učinkovito črpanje kohezijskih sredstev po iztekajoči se finančni perspektivi za obdobje 2007-2013. Sredstva je namreč treba počrpati do konca 2015. Poleg tega naj vlada 11 projektov, ki imajo vse potrebno za začetek izvajanja, čim prej uvrsti v svoje operativne načrte, so pozvali.

Poslanec Matej Tonin je na današnji skupni novinarski konferenci v državnem zboru s predsednico NSi Ljudmilo Novak in Jožefom Hrovatom vlado Mira Cerarja pozval, naj se nemudoma loti tudi reformnih procesov, zlasti reforme trga dela in davčne reforme. Opozoril je, da Slovenija zaradi zadolževanja plačuje vse višje obresti, ki dušijo državo. "Stroški za obresti znašajo že 1,2 milijarde evrov in če tega trenda ne zaustavimo, potem bomo enostavno zadušili sami sebe," je dejal. "Obresti obremenjujejo proračun, da zmanjka denarja za vse druge investicije v zdravstvo, šolstvo, ceste in tudi vse ostalo, kar država financira," je dodal.

Opozoril je še, da pozitivno gospodarsko rast, ki se kaže v Sloveniji, poganjata predvsem izvoz in investicije v infrastrukturo, "ne pa sami ukrepi vlade". Da se izvoz ohrani in okrepi, je treba za izvoznike vzpostaviti ustreznejše in bolj konkurenčno okolje, pri infrastrukturnih projektih pa je treba predvsem zagotoviti, da bodo končani do konca 2015, da ne bo treba evropskih sredstev na koncu še vračati.

Enajst infrastrukturnih projektov - predvsem gradnje vodovodnega in kanalizacijskega omrežja, ki imajo že vse potrebno za gradnjo in so težki okoli 200 milijonov evrov, pa naj vlada vpiše v operativne načrte še za iztekajočo se finančno perspektivo. To bo omogočilo, da se denar, ki ne bo porabljen še v obdobju 2007-2013, počrpa tudi v obdobju nove perspektive, je povedal Tonin. Poleg tega je treba začeti črpati tudi iz aktualne finančne perspektive. "Leto je že skoraj mimo," je dodal in opozoril, da sredstev še ni mogoče črpati, ker vlada še ni sprejela "dokumenta o pametnih specializacijah". "To pa je eden od bazenov, iz katerih gradimo gospodarsko rast," je dodal.

Horvat je pri tem dodal, da se v tej zgodbi kaže tudi odnos Slovenije do Evropske unije. Kot je dejal, Slovenije "ni čutiti v institucijah EU, razen v Evropskem parlamentu". Kot primer je izpostavil ponedeljkovo zasedanje sveta ministrov za splošne zadeve, ki se ga ni udeležil ne kak minister ne državni sekretar slovenske vlade, ampak zgolj slovenski veleposlanik. Pri tem je Horvat še napovedal, da bodo "budno spremljali delo vlade Mira Cerarja v evropskih institucijah" in da bo kot predsednik parlamentarnega zunanjepolitičnega odbora dal pobudo za obravnavo tudi te teme.

Novakova je na drugi strani vlado pozvala tudi k čimprejšnji pripravi rebalansa proračuna za letos in pripravo novega za prihodnje leto ter opozorila, da je treba osnutek do 15. oktobra poslati Evropski komisiji v Bruselj. "V NSi smo zaskrbljeni, ker se stranke ponovno ukvarjajo same s seboj, ni pa videti, da so začeli učinkovito pripravljati proračun," je dejala.

Dotaknila se je tudi "kadrovskih" zapletov v Stranki Mira Cerarja in dejala, da so to sicer notranje zadeve SMC, a je po drugi strani ošvrknila predsednika koalicijskega partnerja DeSUS Karla Erjavca, da je on tisti, ki potiska Cerarja v kot "z raznimi kadrovskimi predlogi". "Mislimo pa, da so šli preveč mimo očitki tudi o njegovem kadrovanju na ministrstvu za zunanje zadeve in zato mislim, da ni najprimernejši, da poziva SMC, naj naredi red pri kadrih," je dejala Novakova.

 

 

Slovenija, Politika
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...