Štefan IskraŠtefan Iskra
Marko ZupanMarko Zupan
Tone GorjupTone Gorjup
Mlada družina (foto: Rok Mihevc)
Mlada družina | (foto: Rok Mihevc)

Cerkev v pripravi na sinodo o družini

Svet | 30.09.2014, 10:45 Marjana Debevec

V Vatikanu so objavili temo za prihodnji svetovni dan sredstev družbenega obveščenja, ki bo potekal 17. maja prihodnje leto. Naslov dneva bo: Sporočati družino, ki je prednostno okolje srečanja v zastonjskosti ljubezni. Tema je usklajena tudi s temo prihodnjih dveh sinod. Vesoljna Cerkev se namreč pripravlja na izredno sinodo o družini, ki se bo začela v nedeljo. Na predvečer začetka sinode bo papež Frančišek z verniki na Trgu sv. Petra v Vatikanu molil za uspeh zasedanja. Molitveno bdenje na god sv. Frančiška Asiškega se bo pričelo ob 18. uri.

Izredno sinodo o družini bo Frančišek odprl v nedeljo, 5. oktobra dopoldne, s slovesnim bogoslužjem v baziliki sv. Petra. Sklep vesoljne škofovske sinode pa bo 19. oktobra zaznamovalo bogoslužje na Trgu sv. Petra v Vatikanu. Ob tej priložnosti bo Frančišek za blaženega razglasil svojega predhodnika papeža Pavla VI. papež Pavel VI., ki je med drugim napisal okrožnico Humanae Vitae s slovenskim naslovom Posredovanje človeškega življenja. V njej je zapisal cerkveni odgovor na pojav kontracepcije in podal krščanski pogled na umetno uravnavanje spočetij.

O pomenu te okrožnice za današnji svet je včeraj spregovoril tudi predsednik organizacije Human life international Shenan Boquet. Ob sklepu predavanja je založba Družina predstavila knjigo Božji načrt za naju; Gre za novo izdajo okrožnice Humanae Vitae. Da ne bi ostala »zgolj« Cerkveni dokument, o katerem mnogi dvomijo, prav ta okrožnica je namreč ob izidu vzbudila številne dileme tako med moralnimi teologi kot med laiki, pa tudi izven Cerkve, so ji dodali še pričevanja devetih slovenskih zakonskih parov, ki s svojimi življenjskimi zgodbami pričajo o globini in pomenu te okrožnice.

Sicer pa se bodo tri dni pred začetkom škofovske sinode o družini konec tedna v Rimu zbrali predsedniki evropskih škofovskih konferenc na svoji redni letni skupščini, kjer bodo razpravljali o družini in prihodnosti Evrope. V petek je predvideno tudi srečanje s papežem Frančiškom.

Predsedniki evropskih škofovskih konferenc bodo razpravljali o instituciji družine, o družinski krizi in s tem povezanih izzivih v današnji Evropi. Na programu je tudi razmišljanje Janeza Pavla II. o družini.

Svet, Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež, Evropska Unija
Bližina v zadnjem obdobju življenja (photo: Slovensko društvo Hospic) Bližina v zadnjem obdobju življenja (photo: Slovensko društvo Hospic)

Milostna smrt in usmrtitev namesto podpore?

O vprašanju samomora z medicinsko pomočjo naj bi odločali na referendumu 9. junija. SDS in NSi sta sicer v ponedeljek vložili zahtevi za ustavno presojo odlokov o omenjenem referendumu, kar bi ...

Romanje v Habsterdick 2024 (photo: osebni arhiv Jožeta Kamina) Romanje v Habsterdick 2024 (photo: osebni arhiv Jožeta Kamina)

Marija Pomagaj je s svojimi rojaki po vsem svetu

Rojaki na vzhodu Francije 1. maja že desetletja romajo k Mariji Pomagaj v Habsterdick. Letos je sveto mašo daroval ljubljanski nadškof metropolit Stanislav Zore, ki ima tudi rudarsko preteklost. V ...