Maja MorelaMaja Morela
Jakob ČukJakob Čuk
Marjana DebevecMarjana Debevec
Kardinal Franc Rode v Grobljah (foto: Tone Gorjup)
Kardinal Franc Rode v Grobljah

Kardinal Franc Rode: Hvala Stvarniku, ki me je poklical v življenje!

Slovenija | 23.09.2014, 23:18 Tone Gorjup

Kardinal Franc Rodè praznuje danes 80. rojstni dan. Za svoj življenjski jubilej se je minulo nedeljo Bogu zahvalil s sveto mašo v domači župnijski cerkvi v Grobljah, kamor je zahajal kot otrok z bližnje Rodice. Včeraj so se ga spomnili sodelavci na ordinariatu ljubljanske nadškofije, ki jo je vodil sedem let, danes pa so pri založbi Družina predstavili njegovo knjigo z naslovom Radost in lepota vere.

Kardinal Franc Rode je s praznovanjem življenjskega jubileja začel že v nedeljo v svoji domači župniji Jarše pri Domžalah. Župnik Matjaž Križnar ga je pričakal na parkirišču in ga zatem pospremil v cerkev sv. Mohorja in Fortunata. Medtem so v zvoniku slovesno pritrkavali. Vstopil je kot nekdanji faran v domače svetišče, postal pred glavnim oltarjem in se zatem napotil v zakristijo. Zahvalna maša ob kardinalovem življenjskem jubileju se je začela s slovesnim vhodom. Pred jubilantom so skozi špalir narodnih noš stopali duhovniki in ministranti. Po pozdravu predstavnika župnijskega občestva se je evharistično slavje začelo. Pevci na koru so prepevali Tomčevo mašo, ki je kardinalu posebej pri srcu.

Pridigar Pavle Novak, vizitator lazaristov je predstavil kardinalovo življenjsko in duhovniško pot. Pri tem je spomnil na njegovo mesto v družbi Vincencija Pavelskega, ki jo biografi običajno pozabijo. Poudaril je njegovo služenje dvema velikima papežema svetemu Janezu Pavlu II. in Benediktu XVI. Ob koncu se ustavil ob njegovem geslu Stati ino obstati! „To ste uresničevali dosledno in natančno v službi Bogu in Cerkvi;“ je dejal Pavle Novak.

Pridigar Pavle Novak
Pridigar Pavle Novak © Tone Gorjup

Po obhajilu je družina v narodni noši voščila kardinalu Francu Rodetu za njegov jubilej, otroški pevski zbor pa mu je zapel. Ob tem je mati te družine na zanimiv način povzela obdobja kardinalovega življenja: na Rodici rojeni, v Argentini vzgojeni, v Parizu izšolani in v Rimu uveljavljeni. Kardinal se je zatem zahvalil za prisrčno slovesnost gospodu župniku in vsem sodelujočim. Nato je dejal: „Danes pa se zahvaljujem najprej svojemu Stvarniku, ki me je poklical v življenje po imenu: Bodi! In ki me je v Jezusu Kristusu posinovil in ga v Svetem Duhu lahko kličem: Aba, Oče! Ki me je poklical v občestvo svete katoliške Cerkve in me izbral za sveto službo božjemu ljudstvu in mi daje obljubo večnega življenja. Ki je hotel, da se rodim kot sin slovenskega naroda, kar mi je v veselje in čast in stalni klic k preseganju. Danes se zahvaljujem staršem za ljubezen, s katero so me sprejeli, za topel dom, za srečna otroška leta, za zgled dobrote in poštenosti, za krščansko vero in slovensko zavest.“ Zahvalil se je še bratom in sestram - pri maši sta bila brat Nace in sestra Ceciliji, redovnica - sorodnikom, prijateljem, sobratom lazaristom, duhovnikom … Sledila je zahvalna pesem. Po blagoslovu in sklepni pesmi se je praznovanje nadaljevalo z druženjem in pogostitvijo pred cerkvijo sv. Mohorja in Fortunata.

Kardinala je sprejel župnik Matjaž Križnar
Kardinala je sprejel župnik Matjaž Križnar © Tone Gorjup
Včeraj je kardinal Franc Rode praznoval s svojimi sodelavci iz let, ko je bil ljubljanski nadškof. Danes, 23. septembra, na obletnico rojstva, pa so pri založbi Družina predstavili knjigo z naslovom Radost in lepota vere, v kateri kardinal razmišlja o duhovnih, kulturnih in zgodovinskih vprašanjih naroda in Cerkve v luči vere.

Kardinalova sestra Cecilija in brat Nace
Kardinalova sestra Cecilija in brat Nace © Tone Gorjup

Slovenija, Cerkev na Slovenskem, Cerkev po svetu
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.