Slavi KoširSlavi Košir
Marko ZupanMarko Zupan
Marta JerebičMarta Jerebič
Begunci v Iraku (foto: ZN)
Begunci v Iraku

Papeževo sporočilo za svetovni dan migrantov in beguncev

Cerkev po svetu | 23.09.2014, 14:01 Marta Jerebič

Na globalizacijo migracijskega pojava je treba odgovoriti z globalizacijo ljubezni. To je glavni poudarek sporočila papeža Frančiška za svetovni dan migrantov in beguncev, ki ga bomo 18. januarja prihodnje leto obeležili na temo Cerkev brez meja: mati vseh.

Cerkev razprostira svoje roke, da bi sprejela vse narode, še posebej tiste migrante in begunce, ki za seboj puščajo težke življenjske pogoje in nevarnosti vseh vrst. S temi besedami papež Frančišek začenja svoje sporočilo za svetovni dan migrantov in beguncev.

Poudarja, da je Cerkev poklicana v svetu širiti kulturo sprejemanja in solidarnosti. Ni dovolj strpnost, dodaja. Cerkev je poklicana preseči meje in spodbujati prehod od obrambne in prestrašene drže k drži, ki ima za osnovo kulturo srečanja.

Papež obsoja sramotno in zločinsko trgovanje z ljudi, pa tudi vse oblike nasilja, nadvlade in zasužnjevanja. Proti tem pojavom se je po papeževih besedah treba boriti ostreje in bolj učinkovito, zato se zavzema za sodelovanje držav in mednarodnih organizacij pri urejanju migracijskih gibanj. Hkrati pa je treba okrepiti napore, da bi zmanjšali razloge, zaradi katerih ljudje zapuščajo svoje domove.

Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.