Aleš KarbaAleš Karba
Meta PotočnikMeta Potočnik
papež povezan z mladimi (foto: Radio Vatikan)
papež povezan z mladimi

VIDEO: Papež mladim: Prihodnost je v vaših rokah!

Svet | 05.09.2014, 10:08 Marjana Debevec

Papež Frančišek se je včeraj popoldne sestal s svetovnimi direktorji organizacije Scholas Occurentes, ki je bila tudi pobudnik ponedeljkove nogometne tekma za mir. Gre za mednarodni projekt s sedežem v Argentini, ki povezuje šole in vzgojna omrežja iz različnih kultur in prepričanj. Sveti oče je čestital voditeljem omenjene organizacije za uspelo pobudo ter jih spodbudil, naj si še nadalje prizadevajo za graditev medverskih in medkulturnih mostov razumevanja in bratstva.

Papež je udeležencem tretje svetovne konference direktorjev Scholas occurantes spregovoril o vrednoti komunikacije, ki gradi mostove in zna poslušati, tudi v tem svetu, ki ga pretresajo številne vojne. Papež je bil preko video konference povezan tudi študenti iz petih celin ter je odgovarjal na njihova vprašanja. „Sanjajte o prihodnosti in poletite, vendar pa ob tem ne pozabite na kulturno in versko dediščino, ki so vam jo zapustili starejši“, jim je dejal sveti oče.

Svet je po njegovih besedah brez dvoma v vojni. Zato je treba otroke vzgajati h kulturi srečanja, povezovanja in gradnje mostov, je bil odločen papež Frančišek.

Odrasle je pozval, naj otrok nikoli ne pustijo samih. Pri tem je mislil na otroke z ulice, pa tudi na tiste otroke, ki jih so nepravilno vzgojeni. Navedel je primer staršev, ki prijavijo učiteljico, potem ko je pravično okarala njihovega otroka. Spregovoril pa je tudi o kultu denarja, nasilja in kulture, ki vse zavrže. Ob tem je navedel izraz skrita evtanazija, ki po njegovih besedah pomeni mlade, ki jih ne vzgajajo, evtanazije ostarelih ter mladih, brez zaposlitve. Zato je poudaril pomen utrjevanja družbenih, družinskih in medosebnih vezi.

Življenjsko okolje naj bi po njegovih besedah postalo bolj človeško, da se bo človek lahko v polnosti razvijal. To naj bi bil kraj srečanja, kjer bosta dobro in lepo v skladnosti. „Če otroci nimajo tega, jim ostane le pot v kriminal in odvisnosti“, je bil jasen papež. V odgovorih je mlade spodbudil, naj komunicirajo svoja pričevanja, da bodo k dobremu spodbudili tudi druge. Nek fant je papeža vprašal, kakšna bo prihodnost. Papež je z nasmehom dejal: „Nimam magične krogle, kot nekatere vedeževalke“. Zatem pa je odločno dodal: „Prihodnost je v tvojem srcu, v tvojih misli in v tvojih rokah“.

Svet, Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Papež na srečanju z mladimi v Benetkah (photo: Vatican Media) Papež na srečanju z mladimi v Benetkah (photo: Vatican Media)

Papež v Benetkah

Papež Frančišek se je dopoldne mudil v Benetkah. V mestu na vodi se je mudil približno 5 ur, v tem času pa obiskal ženski zapor, nagovoril umetnike na beneškem bienalu in se srečal z mladimi, ...

Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: ) Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: )

Živela sem z romantičnim narcisom

Vse, kar si je Petra Strelec želela, je bila ljubezen, spoštovanje, nežnost in varnost. Vse tisto torej, kar ji je manjkalo v zgodnjem otroštvu, je iskala v moškem. Tega ni našla. V času ...

Mihaela Terkov (photo: Maja Morela) Mihaela Terkov (photo: Maja Morela)

In kako diši ljubezen ...

S tokratno gostjo, profesorico biologije na Gimnaziji in veterinarski šoli v Ljubljani, Mihaelo Terkov smo se pogovarjali o pomenu sočutja do starejših. Kot prostovoljka pri Hospicu se je odločila ...