Andrej ŠinkoAndrej Šinko

Cerar, Erjavec in Židan parafirali koalicijski sporazum

Slovenija | 03.09.2014, 13:30 Andrej Šinko

Vodje SMC, DeSUS in SD, Miro Cerar, Karl Erjavec in Dejan Židan so parafirali besedilo koalicijskega sporazuma. Pred tem so se vodstva strank skorajšnje koalicije še zadnjič usklajevala o vsebini. V prihodnjih dneh pa jih čaka še dokončna uskladitev kadrov.

Zaenkrat so si stranke razdelile zgolj ministrske resorje, pri kandidatih za vodenje posameznega resorja pa naj bi bilo še vse odprto. Publicist Boštjan M. Turk poudarja, da od nove vlade težko pričakujemo spremembe, saj je sestavljena po starem receptu. „To je prekompostiranje lanskoletne solate iz kompostnika, ki jo po prestani jeseni in zimi, spomladi ponujajo kot svežo,“ meni sogovornik.

Mandatar Miro Cerar mora sicer kandidatno listo v državni zbor vložiti do torka, 9. septembra. Vodstva najverjetnejših koalicijski strank so danes še enkrat izrazila zadovoljstvo z vsebinskim delom koalicijske pogodbe. Na drugi strani pa so mnogi mnenja, da je koalicijska pogodba preohlapna. „Ta nova vlada bo delovala po nekih notranjih inercijah, ki bodo izhajale iz potreb akterjev v teh strankah in še v večji meri iz potreb zakulisja,“ pravi Turk. Ob tem pa dodaja, da je koalicijska pogodba tako ohlapna, da omogoča prav vse.

Turk pravi tudi, da številne slovenske politike zanimajo zgolj visoki politični položaji, ne pa reševanje državnih težav. Ob tem spomnil na premierko v odhodu Alenko Bratušek, ki si želi dobro plačano komisarsko mesto, in Karla Erjavca, ki da gre v vsako vlado samo, da je minister.

 

Slovenija, Politika
Papež na srečanju z mladimi v Benetkah (photo: Vatican Media) Papež na srečanju z mladimi v Benetkah (photo: Vatican Media)

Papež v Benetkah

Papež Frančišek se je dopoldne mudil v Benetkah. V mestu na vodi se je mudil približno 5 ur, v tem času pa obiskal ženski zapor, nagovoril umetnike na beneškem bienalu in se srečal z mladimi, ...

Mihaela Terkov (photo: Maja Morela) Mihaela Terkov (photo: Maja Morela)

In kako diši ljubezen ...

S tokratno gostjo, profesorico biologije na Gimnaziji in veterinarski šoli v Ljubljani, Mihaelo Terkov smo se pogovarjali o pomenu sočutja do starejših. Kot prostovoljka pri Hospicu se je odločila ...

Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: ) Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: )

Živela sem z romantičnim narcisom

Vse, kar si je Petra Strelec želela, je bila ljubezen, spoštovanje, nežnost in varnost. Vse tisto torej, kar ji je manjkalo v zgodnjem otroštvu, je iskala v moškem. Tega ni našla. V času ...