Blaž LesnikBlaž Lesnik
Andrej NovljanAndrej Novljan
Alen SalihovićAlen Salihović
Pevci iz Koritnega (foto: Vesna Sever)
Pevci iz Koritnega

Ko ptičica na tuje gre

Slovenija | 01.09.2014, 21:00

Prva septembrska oddaja, namenjena slovenski ljudski glasbi, prinaša odlomke s srečanja pevcev ljudskih pesmi in godcev ljudskih viž, ki je 17. avgusta potekalo v poznogotski cerkvi svetega Miklavža v Koritnem nad Oplotnico.

Na južnih obronkih Pohorja, severno nad Oplotnico, leži razloženo naselje Koritno. V gručastem jedru stoji poznogotska cerkev sv. Miklavža, pomemben umetnostni spomenik iz 14. stoletja z gotskimi freskami in bogato notranjo opremo, ki je bila 17. avgusta prizorišče 16. srečanja pevcev ljudskih pesmi in godcev ljudskih viž. Prireditev je pripravilo Kulturno umetniško društvo Oplotnica, v sodelovanju z domačimi pevci iz Koritnega. V nedeljskem popoldnevu se je v Koritnem zbralo 17 skupin pevcev in godcev.

Nekaj odlomkov s tega srečanja smo predvajali v ponedeljkovi oddaji. Nastopili so pevci iz Koritnega, pevke Treh vasi iz okolice Šempetra, pevci iz Kunigunde, pevke Kulturno umetniškega društva Janka Živka iz Poljčan, pevci Stolpnik iz Slovenskih Konjic in okolice, pevci iz Vitanja, pevci Tepanje, pevci iz Bezine, godci Štirje revni iz Oplotnice, pevke Solzice iz Budne vasi, pevci s Keblja in Vokalna skupina Košuta iz Pokoš.

Vabljeni k poslušanju.

Slovenija, Oddaje
Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: ) Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: )

Živela sem z romantičnim narcisom

Vse, kar si je Petra Strelec želela, je bila ljubezen, spoštovanje, nežnost in varnost. Vse tisto torej, kar ji je manjkalo v zgodnjem otroštvu, je iskala v moškem. Tega ni našla. V času ...

Mihaela Terkov (photo: Maja Morela) Mihaela Terkov (photo: Maja Morela)

In kako diši ljubezen ...

S tokratno gostjo, profesorico biologije na Gimnaziji in veterinarski šoli v Ljubljani, Mihaelo Terkov smo se pogovarjali o pomenu sočutja do starejših. Kot prostovoljka pri Hospicu se je odločila ...