Nataša LičenNataša Ličen
Marko ZupanMarko Zupan
Alen SalihovićAlen Salihović
Boris Koprivnikar (foto: ARO)
Boris Koprivnikar

Potrudimo se za čimbolj pisan krožnik

Poletno oddajo Modrost v očeh smo posvetili temi, s katero se starostniki in vsi, ki sobivate s starejšimi, srečujete vsak dan. Pozornost smo namenili prehrani v starosti in v goste povabili prehransko strokovnjakinjo Marijo Merljak ter Borisa Koprivnikarja, direktorja upravnega odbora Skupnosti socialnih zavodov Slovenije.

Na izbor hrane in pripravo jedilnikov v starosti vpliva marsikaj: navade, ki smo jih osvojili v letih poprej, naše počutje, morebitna bolezen, ekonomsko stanje pa tudi stanje naših zob, zmožnost nakupa ter priprave hrane, institucija, v kateri bivamo in še kaj. Naša prva gostja v oddaji Marija Merljak, ki je prehranska strokovnjakinja, nam je povedala, zakaj se je vredno potruditi pri pripravi hrane in tudi nanizala kar nekaj konkretnih predlogov za to, da uživamo v hrani in njenem pripravljanju.

V drugem delu oddaje pa smo gostili Borisa Koprivnikarja, ki nam je predstavil organizacijo prehrane v domovih za starejše, pa tudi o tem, kaj vse vpliva na kvaliteto prehrane in kakšno vlogo ima pri tem posamezen starostnik/starostnica ter kakšne so možnosti, da hrano v domovih za starejše uživa tudi nekdo, ki sicer ni stanovalec doma.

Marijo Merljak nam je zaupala enega svojih predlogov poletnega jedilnika. Zjutraj svetuje, da najprej popijemo kozarec vode, nato pa si naredimo napitek iz sirotke, kamor vmešamo jagodičje in med.

Nato si pripravimo krepek zajtrk z ajdovim kruhom in skutnim namazom iz lažje prebavljive, albuminske skute, v katero vmešamo zelišča.

Za malico Marija Merljak priporoča banano ali pa zelenjavno solato iz ajdove kaše in zelenjave (npr. kumare in redkve), v kašo lahko naribamo tudi parmezan in postrežemo na solatnem listu.

Za kosilo gostja predlaga mineštro, kamor damo tudi košček mesa ali pa pripravimo fižolove ali krompirjeve polpete in zraven naredimo še solato.

Popoldne si lahko pripravimo nekaj sladkega in sadnega: npr. jabolčni zavitek ali pa jagodičje ali pa melono ali lubenico. Zraven lahko damo še žlico sladke smetane, dodamo preliv iz jagodičja ali potresemo s čokoladnimi mrvicami in dodamo še metin list. Dodamo lahko tudi sladoled, ki ga naredimo sami.

Zvečer pa Marija Merljak predlaga polento in mleko, ajdove žgance in kislo mleko. Lahko tudi rižoto ali testenine (Marija priporoča mediteransko omako: olive, paradižnik, kapre, malo ovčjega ali kozjega sira in malo nasekljane špinače ali pa svežega pehtrana).

Pa naj vam dobro tekne!

Duhovnik Štefan Pavli (photo: Maja Morela ) Duhovnik Štefan Pavli (photo: Maja Morela )

Od tovarne do oltarja

Ob 70. osebnem jubileju duhovnega pomočnika v Župniji Ljubljana Koseze Štefana Pavlija, smo ga povabili k pogovoru v oddaji Naš gost. Ob tej življenjski obletnici smo se ozrli na prehojeno pod od ...

p. Branko Cestnik (photo: Tanja Dominko) p. Branko Cestnik (photo: Tanja Dominko)

Ideologija politične korektnosti je terjala žrtev

Tragedija v Novem mestu, v kateri je ugasnilo življenje priljubljenega občana, je med drugim odmevala v oddaji Spoznanje več, predsodek manj na našem radiu. Moški, ki je umrl, potem ko ga je ...

Nika in Matic Dolenc (photo: Maja Morela) Nika in Matic Dolenc (photo: Maja Morela)

Poročni dan mine, zakon pa ostane za vse življenje

Zazrti v podatke Statističnega urada Republike Slovenije o sklenjenih poročnih zvezah in razvezah, vidimo zanimive številke (Sklenitve in razveze zakonskih zvez, 2022). V letu 2022 je bilo 6.768 ...

Avdio player - naslovnica