Jure SešekJure Sešek
Marko ZupanMarko Zupan
Tone GorjupTone Gorjup
Boris Koprivnikar (foto: ARO)
Boris Koprivnikar

Potrudimo se za čimbolj pisan krožnik

| 12.08.2014, 10:45

Poletno oddajo Modrost v očeh smo posvetili temi, s katero se starostniki in vsi, ki sobivate s starejšimi, srečujete vsak dan. Pozornost smo namenili prehrani v starosti in v goste povabili prehransko strokovnjakinjo Marijo Merljak ter Borisa Koprivnikarja, direktorja upravnega odbora Skupnosti socialnih zavodov Slovenije.

Na izbor hrane in pripravo jedilnikov v starosti vpliva marsikaj: navade, ki smo jih osvojili v letih poprej, naše počutje, morebitna bolezen, ekonomsko stanje pa tudi stanje naših zob, zmožnost nakupa ter priprave hrane, institucija, v kateri bivamo in še kaj. Naša prva gostja v oddaji Marija Merljak, ki je prehranska strokovnjakinja, nam je povedala, zakaj se je vredno potruditi pri pripravi hrane in tudi nanizala kar nekaj konkretnih predlogov za to, da uživamo v hrani in njenem pripravljanju.

V drugem delu oddaje pa smo gostili Borisa Koprivnikarja, ki nam je predstavil organizacijo prehrane v domovih za starejše, pa tudi o tem, kaj vse vpliva na kvaliteto prehrane in kakšno vlogo ima pri tem posamezen starostnik/starostnica ter kakšne so možnosti, da hrano v domovih za starejše uživa tudi nekdo, ki sicer ni stanovalec doma.

Marijo Merljak nam je zaupala enega svojih predlogov poletnega jedilnika. Zjutraj svetuje, da najprej popijemo kozarec vode, nato pa si naredimo napitek iz sirotke, kamor vmešamo jagodičje in med.

Nato si pripravimo krepek zajtrk z ajdovim kruhom in skutnim namazom iz lažje prebavljive, albuminske skute, v katero vmešamo zelišča.

Za malico Marija Merljak priporoča banano ali pa zelenjavno solato iz ajdove kaše in zelenjave (npr. kumare in redkve), v kašo lahko naribamo tudi parmezan in postrežemo na solatnem listu.

Za kosilo gostja predlaga mineštro, kamor damo tudi košček mesa ali pa pripravimo fižolove ali krompirjeve polpete in zraven naredimo še solato.

Popoldne si lahko pripravimo nekaj sladkega in sadnega: npr. jabolčni zavitek ali pa jagodičje ali pa melono ali lubenico. Zraven lahko damo še žlico sladke smetane, dodamo preliv iz jagodičja ali potresemo s čokoladnimi mrvicami in dodamo še metin list. Dodamo lahko tudi sladoled, ki ga naredimo sami.

Zvečer pa Marija Merljak predlaga polento in mleko, ajdove žgance in kislo mleko. Lahko tudi rižoto ali testenine (Marija priporoča mediteransko omako: olive, paradižnik, kapre, malo ovčjega ali kozjega sira in malo nasekljane špinače ali pa svežega pehtrana).

Pa naj vam dobro tekne!

Srb Nemanja Majdov je prekršil pravila, ker se je pokrižal (photo: posnetek zaslona) Srb Nemanja Majdov je prekršil pravila, ker se je pokrižal (photo: posnetek zaslona)

Ker se je pokrižal, so ga suspendirali

Srbski judoist Nemanja Majdov je sporočil, da je dobil petmesečno prepoved nastopanja zaradi kršenja verskih pravil Svetovne judoistične zveze na nedavnih olimpijskih igrah v Parizu.

Br. Luka Modic, kapucin je duhovni vodja vsebin Stične (photo: NL) Br. Luka Modic, kapucin je duhovni vodja vsebin Stične (photo: NL)

Ta zemlja ni konec, na njej le kampiramo.

Vera je predaja, pravi Luka Modic, začne se, ko prepustimo Bogu, da deluje v nas in vodi naše življenje. "Ko rečemo: "Zgodi se", Bog položi v nas seme, ki se počasi razvija. Tudi vera se mora ...

Rešitev je morda bližje, ko si predstavljate! (photo: Pixabay / ai generated 8927480_1280) Rešitev je morda bližje, ko si predstavljate! (photo: Pixabay / ai generated 8927480_1280)

Vas boli hrbet? Spremenite navade.

Več kot polovica ljudi se v življenju vsaj občasno sreča z bolečinami v hrbtu, mnogi zaradi njih hudo trpijo. Rešitev je v resnici zelo preprosta, kar potrjujejo zdravniki, kirurgi in terapevti.

Siliranje (photo: Franz W. / Pixabay) Siliranje (photo: Franz W. / Pixabay)

EU komisija odobrila povišana predplačila SKP

Na Evropski komisiji so prejšnji petek odločili, da lahko države članice EU odslej upravičencem do plačil Skupne kmetijske politike, od 16. oktobra letos izplačajo višja predplačila za ...