Papež Frančišek in kardinal Vegliò o drami v Iraku: Nekaj je treba narediti!

Svet | 28.08.2014, 19:45

Papež Frančišek se je danes srečal s kardinalom Antoniom Mario Vegliòjem, predsednikom Papeškega sveta za pastoralo migrantov in potujočih. Le-ta je po avdienci za Radio Vatikan povedal, da je bila v središču njunega pogovora drama, ki jo trenutno doživlja iraško prebivalstvo: "Cerkev mora pomagati ravno tistim, ki to najbolj potrebujejo, ker so njihove pravice kršene." Zato Cerkev mora biti prisotna in ne smemo se utruditi govoriti teh stvari, je zatrdil Vegliò.

Poleg tega drama v Iraku ni edina. Ti ljudje ne potrebujejo samo naše molitve. Ta je pomembna, a ni pa dovolj. Potrebujejo pomoč, potrebujejo, da mednarodna skupnost poskrbi zanje. In kot je papež Frančišek dejal novinarjem med povratkom iz Južne Koreje, mora ta sedaj pretehtati sredstva, kako ustaviti to dogajanje. Pomembno pa je predvsem, da se ne pretvarja, kot da se nič ne dogaja: "Nekaj je treba narediti!"

Kardinal Vegliò je v nadaljevanju opozoril še, da zlasti Evropa ne naredi dovolj in bi lahko bila nekoliko bolj rahločutna. Toda žal imamo veliko tistih problemov, zaradi katerih vsakdo egoistično misli le nase. Ti problemi seveda so veliki, a po kardinalovih besedah kljub temu "relativno manjši" od tistih, ki jih ima iraško prebivalstvo, prisiljeno zbežati, da bi ne bilo ubito. Pri spodbujanju rahločutnosti je Vegliò še enkrat spomnil na vlogo Cerkve, ki je "prisotna povsod" in ima nalogo "pomagati tem revežem, beguncem".

Vir: Radio Vatikan

Svet, Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA) Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA)

Začelo se bo z zvonjenjem zvonov po vsej Sloveniji

Na Trgu republike v Ljubljani bo drevi slovesnost v spomin na žrtve komunističnega nasilja. Dogodek, ki bo potekal v duhu lani ukinjenega narodnega dneva spomina, pripravljajo Nova Slovenska ...

Lidija je srečno prispela v Santiago de Compostelo (photo: osebni arhiv) Lidija je srečno prispela v Santiago de Compostelo (photo: osebni arhiv)

Lidiji je uspelo. Tu so zbrani vsi njeni zapisi.

Naši radijski sodelavki Lidiji Zupanič je uspelo, srečno je po skoraj mesecu dni romanja prispela na cilj v Santiago de Compostelo. V 28 dneh je prehodila 840 kilometrov. Na trg pred katedralo je ...

Kruh je dobrina, ki ne sme manjkati na nobeni mizi (photo: dobroteslovenskihkmetij.si) Kruh je dobrina, ki ne sme manjkati na nobeni mizi (photo: dobroteslovenskihkmetij.si)

Začenja se 35. festival Dobrote slovenskih kmetij

S strokovnim posvetom - Slovenska super živila skozi letne čase - se na Ptuju začenja letošnji že 35. festival Dobrote slovenskih kmetij. Tudi letos bo dogajanje zaznamovalo celotno mesto Ptuj, ...