Maja MorelaMaja Morela
Jakob ČukJakob Čuk
Marjana DebevecMarjana Debevec
Ukrajina (foto: Wikipedia)
Ukrajina

VIDEO: Papež ob ukrajinskem dnevu neodvisnosti molil za mir v tej državi

Svet | 24.08.2014, 13:07

Ukrajina danes praznuje 23-to obletnico neodvisnosti. Ob tej priložnosti so v središču Kijeva priredili veliko vojaško parado. Predsednik Petro Porošenko je v govoru v luči napetosti na vzhodu Ukrajine in zaostrovanja odnosov z Rusijo dejal, da si Kijev ne želi vojne, temveč mir.

Na paradi, s katero so praznovali obletnico samostojnosti od Sovjetske zveze, ki so jo dosegli 24. avgusta 1991, je sodelovalo najmanj 1500 vojakov. Ukrajinskega dneva neodvisnosti se je po opoldanskem nagovoru v Vatikanu spomnil tudi papež Frančišek, ki je z zbranimi molil za mir v tej državi:

„S svojo mislijo sem danes na poseben način povezan z ljubljeno deželo Ukrajino, ki prav na današnji dan obhaja svoj narodni praznik. Mislim na vse sinove in hčere te dežele, na njihovo hrepenenje po miru in vedrini, ki ga ogrožajo napetosti in spopadi, ki ne kažejo znamenj pojenjanja in zato povzročajo veliko trpljenje med civilnim prebivalstvom. V molitvi izročimo ves narod Jezusu in Božji Materi Mariji in prosimo zlasti za žrtve, njihove družine in za vse, ki trpijo.“

V nadaljevanju je papež Frančišek povedal, da mu je vse to veliko trpljenje v pismu opisal eden od ukrajinskih škofov. Romarje prisotne na Trgu sv. Petra je povabil, da so za preizkušano ukrajinsko prebivalstvo skupaj z njim zmolili zdravamarijo in ga priporočili Mariji, Kraljici miru.

Svet, Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.