Marko ZupanMarko Zupan

Papež: Razdeljenost kristjanov je eden največjih grehov

Papež in Sveti sedež | 27.08.2014, 11:38 Marta Jerebič

Papež Frančišek je pri današnji splošni avdienci nadaljeval kateheze o veroizpovedi. Tokrat je spregovoril o eni in sveti Cerkvi. Ob tem je poudaril, da je razdeljenost kristjanov eden največjih grehov. Dogodka se je na trgu sv. Petra udeležilo več kot 10 tisoč romarjev.

Veliko je grehov proti edinosti, opozarja papež in pri tem ne misli samo na razkole, ampak tudi na zgolj preproste župnijske grehe, kot jih je poimenoval. „Naše župnije, ki so poklicane biti kraji občestva, so žal zaznamovane z zavistmi, ljubosumjem in antipatijami.“ Ob tem je papež omenil tudi opravljanja po župnijah in poudaril, da moramo Gospoda prositi za milost, da tega ne bomo počeli.

To se dogaja, ko se želimo povzpeti na prva mesta, ko v središče postavljamo same sebe, naše osebne ambicije in naš pogled na stvari in presojamo druge. Ko izpostavljamo napake drugih, namesto njihove vrline, ali dajemo več teže tistemu, kar nas razdvaja, namesto tistemu, kar nas združuje.

Zgodovina Cerkve beleži številne delitve kristjanov. Tudi danes smo razdeljeni: „Ob tem si moramo resno izprašati vest. V neki krščanski skupnosti je razdeljenost eden največjih grehov, saj je to znamenje hudičevega dela,“ je dejal papež in pojasnil, da Bog od nas želi, da rastemo v sposobnosti sprejemanja, odpuščanja in podobnosti z Njim, ki je občestvo in ljubezen. V tem je tudi svetost Cerkve: da se prepoznamo v Božji podobi, napolnjeni z njegovim usmiljenjem in milostjo, je še dejal papež.

Papež in Sveti sedež
Papež na srečanju z mladimi v Benetkah (photo: Vatican Media) Papež na srečanju z mladimi v Benetkah (photo: Vatican Media)

Papež v Benetkah

Papež Frančišek se je dopoldne mudil v Benetkah. V mestu na vodi se je mudil približno 5 ur, v tem času pa obiskal ženski zapor, nagovoril umetnike na beneškem bienalu in se srečal z mladimi, ...

Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: ) Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: )

Živela sem z romantičnim narcisom

Vse, kar si je Petra Strelec želela, je bila ljubezen, spoštovanje, nežnost in varnost. Vse tisto torej, kar ji je manjkalo v zgodnjem otroštvu, je iskala v moškem. Tega ni našla. V času ...

Mihaela Terkov (photo: Maja Morela) Mihaela Terkov (photo: Maja Morela)

In kako diši ljubezen ...

S tokratno gostjo, profesorico biologije na Gimnaziji in veterinarski šoli v Ljubljani, Mihaelo Terkov smo se pogovarjali o pomenu sočutja do starejših. Kot prostovoljka pri Hospicu se je odločila ...