Slavi KoširSlavi Košir
Marko ZupanMarko Zupan
Marta JerebičMarta Jerebič

Vojna v Sveti deželi se nadaljuje; patriarh Twal poziva k pravični rešitvi

Svet | 21.08.2014, 13:01 Marjana Debevec

Izraelska letala so ponoči izvedla številne napade na območje Gaze. Palestinsko gibanje Hamas je sporočilo, da so bili v obstreljevanju ubiti trije njegovi visoki poveljniki, umrlo je še sedem drugih ljudi. Klb Hamasovim grožnjam, se leti v Tel Aviv za zdaj še nadaljujejo. Varnostni svet Združenih narodov je medtem sinoči pozval palestinske in izraelske pogajalce, naj se vrnejo za pogajalsko mizo ter dosežejo dogovor o trajnem premirju na območju Gaze. Jeruzalemski patriarh Fouad Twal pa je za Radio Vatikan dejal, da premirje ni dovolj, ampak potrebujejo dokončno rešitev problema.

Patriarh Twal je povedal, da so ob zadnjem premirju upali na rešitev problema, „vendar pa je bilo v tem upanju tudi nekaj strahu, da se stvari ne bodo dobro razvile, saj že več let manjka politične volje, da bi prišli do dokončne pravične rešitve za vse. Čemu služi premirje, če okoliščine, ki vodijo do nasilja ostanejo iste? Te okoliščine ljudi vodijo do obupa, razočaranja, skrajnosti in jeze!“, je bil odločen patriarh Twal. Prepričan je, da bi morali predvsem ustvariti pogoje za normalno življenje ter podreti zid okrog mesta. „Mislimo, da v normalnem življenju, če bi bile poti, ceste, letališča, pristanišča, če bi bile ceste odprte navznoter z Izraelom in navzven z Egiptom, Jordanijo, če bi ljudje lahko trgovali, študirali, se gibali, če bi lahko šli v bolnišnice in na univerze, ne bi imeli razočaranih in obupanih skrajnežev“.

Jeruzalemski patriarh je spregovoril tudi o položaju majhne krščanske skupnosti v Gazi. Šola in samostan sta odprla vrata za nekaj sto ljudi, tako za kristjane kot tudi za muslimane. „Lepo je, da je Cerkev odprta vsem tistim, ki potrebujejo pomoči: muslimanom, kristjanom... Naša ljubezen tukaj odgovarja na vašo solidarnost od zunaj“.

Patriarh Twal je povedal tudi, da da ljudje čutijo močno papeževo prisotnost in bližino, vendar pa so že utrujeni od tega večnega nasilja in konfliktov. „Karitas zbira pomoč, ki prihaja z vsega sveta in predstavljajte si, da so tri izraelske organizacije sodelovale pri pošiljanju materialne pomoči v Gazo. Ne manjka namreč dobre volje, da bi obsodili določeno vrsto politike“, je še povedal patriarh Twal.

Svet, Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.